Beroep massagetherapeut

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Massagetherapeut: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Huidtypen

  De verschillende huidtypen, zoals droog, normaal, vet en gevoelig.

 • Anatomie van de mens

  De dynamische relatie van de structuur en functie van de mens, het bewegingsapparaat, cardiovasculaire systeem, ademhalingssysteem, verteringssysteem, endocrien systeem, urinewegstelsel, voortplantingsstelsel, integumentum en zenuwstelsel, normale en abnormale anatomie en fysiologie gedurende een leven.

 • Soorten massages

  Gebruikte technieken en soorten massagetherapieën zoals shiatsumassage, diepe weefselmassage, Zweedse massage, hotstone-massage en Thaise massage.

 • Massagetheorie

  Beginselen van een holistische lichaamsmassage, de toepassing van lichaamsmassage en de passende lichaamshouding, massagesequenties en verschillende media, massage en contra-indicaties.

 • Musculoskeletale anatomie

  Het menselijke musculoskeletale stelsel, dat bestaat uit het skelet, de spieren, het kraakbeen, de pezen, de gewrichten en ander bindweefsel dat weefsels en organen ondersteunt en met elkaar verbindt. De primaire functies van het menselijke musculoskeletale stelsel, zoals het ondersteunen van het lichaam, het mogelijk maken van beweging en het beschermen van vitale organen.

 • Contra-indicaties

  De voorwaarde waarbij een normaal gunstige behandeling schadelijk kan zijn en een averechts effect kan hebben op de gezondheid van een persoon.

Vaardigheden

 • Hygiëne van de werkruimte onderhouden

  Het werkterrein en de uitrusting schoon en ordelijk houden.

 • Gegevens van gebruikers van gezondheidszorg beheren

  Accurate klantenbestanden bijhouden die ook voldoen aan juridische en professionele normen en ethische verplichtingen om het beheer van de cliënten te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat de gegevens van alle cliënten (met inbegrip van mondeling, schriftelijk en elektronisch) vertrouwelijk worden behandeld.

 • Medische voorgeschiedenis van gebruikers van gezondheidszorg bespreken

  De gebruiker van gezondheidszorg vragen stellen over zijn gezondheidstoestand en lichamelijk welzijn, en de gewenste resultaten die bereikt moeten worden door middel van de voorgestelde behandeling en de voorgeschreven behandeling te volgen.

 • Behoeften van klanten identificeren

  Gebruik maken van passende vragen en actief luisteren om de verwachtingen, verlangens en vereisten van de klant naar product en diensten in kaart te brengen.

 • Ergonomisch werken

  Ergonomische principes toepassen voor de organisatie van de werkplek en bij het manueel hanteren van uitrustingen en materialen.

 • Meeleven met gebruikers van gezondheidszorg

  Inzicht hebben in de achtergrond van de symptomen, de moeilijkheden en het gedrag van cliënten en patiënten. Meeleven met hun problemen; respect tonen en hun autonomie, zelfrespect en zelfstandigheid versterken. Zich bekommeren om hun welzijn, en handelen met inachtneming van de persoonlijke grenzen, gevoeligheden, culturele verschillen en voorkeuren van de cliënt en de patiënt in gedachten.

 • Gepersonaliseerde massageplannen ontwikkelen

  Bepaal de behandeling van de massage op basis van de medische diagnose, de receptenlijst en de aandoening van de patiënt.

 • Communiceren met klanten

  Reageren op en communiceren met klanten op de meest efficiënte en geschikte manier om hen in staat te stellen toegang te krijgen tot de gewenste producten of diensten, of andere hulp die zij nodig kunnen hebben.

 • Gezondheidsvoorlichting bieden

  Empirisch onderbouwde strategieën ter bevordering van een gezond leven, ziektepreventie en beheer bieden.

 • Eigen verantwoordelijkheid aanvaarden

  Verantwoordelijkheid aanvaarden voor de eigen professionele activiteiten en de grenzen van de eigen praktijk en competenties erkennen.

 • Privacy van gebruikers van diensten bewaren

  De waardigheid en de persoonlijke levenssfeer van de cliënt respecteren en in stand houden, zijn of haar vertrouwelijke informatie beschermen en het beleid inzake vertrouwelijkheid duidelijk uitleggen aan de cliënt en andere betrokken partijen.

 • Normen voor persoonlijke hygiëne handhaven

  De onberispelijke normen voor persoonlijke hygiëne in stand houden en zorgen voor een net voorkomen.

 • Klantenservice verlenen

  Het behouden van de hoogst mogelijke klantenservice en ervoor zorgen dat de klantenservice te allen tijde op professionele wijze wordt verleend. Helpen om klanten of deelnemers zich op hun gemak te laten voelen en speciale vereisten ondersteunen.

 • Massages geven

  Klanten hoofd-, hand-, nek-, gezichts- of volledige lichaamsmassages geven.

 • Massagetherapie toepassen

  Massagetherapie toepassen om de pijn van de patiënt te verlichten door gebruik te maken van verschillende gespecialiseerde technieken.

Optionele kennis en vaardigheden

gezondheidszorg manuele lymfedrainagemassage thermotherapie toepassen fasciatherapie betalingen verwerken elektrotherapie zwangerschapsmassages uitvoeren individuele trainingsprogramma's bieden wetgeving inzake gezondheidszorg klein tot middelgroot bedrijf beheren wetgeving in verband met gezondheidszorg naleven pathologie kinetiek collaboratieve therapeutische relaties ontwikkelen goederen bestellen tai chi haar epileren sportmassage toepassen cosmetische manicure afspraken beheren hydrotherapie professionele administratie bijhouden shiatsu balneotherapie fytotherapie administratieve taken in een medische omgeving ondernemingszin tonen diepeweefselmassage toepassen contacten leggen met experts uit de industrie revalidatie hydrotherapie toepassen aromatherapie toepassen zorgen voor gepaste administratie van afspraken energietherapie cosmetica acupunctuur toepassen cosmetische pedicure laser om haar te verwijderen gebruiken materiaal onderhouden menselijke fysiologie reflexologie reiki sport- en bewegingsgeneeskunde gezichtsbehandelingen uitvoeren medische verzekeringsclaims verwerken etiopathie

Loopbaanperspectief

Het beroep massagetherapeut behoort tot de beroepsgroep Medisch vakspecialisten. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20245100  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 202411300  hoog
verwachte baanopeningen tot 202416400  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  erg hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB