Beroep markt- en straathandelaar

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Markt- en straathandelaar: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Consumentenbescherming

  De huidige wetgeving die van toepassing is op de rechten van consumenten op de markt.

 • Verkoopargumenten

  Technieken en verkoopmethoden die worden gebruikt om op een overtuigende manier een product of dienst aan te bieden aan klanten en om aan hun verwachtingen en behoeften te voldoen.

 • Productkennis

  De aangeboden producten, hun functionaliteiten, eigenschappen en wettelijke en reglementaire vereisten.

Vaardigheden

 • Klanten helpen

  Klanten ondersteunen en adviseren bij het nemen van aankoopbeslissingen, door hun behoeften te begrijpen, geschikte diensten en producten voor hen te selecteren en op beleefde wijze vragen te beantwoorden over producten en diensten.

 • Gezondheids- en veiligheidsnormen toepassen

  De door de respectieve autoriteiten vastgestelde gezondheids- en veiligheidsnormen naleven.

 • Betalingen verwerken

  Betalingen zoals contanten, kredietkaarten en debetkaarten aanvaarden. Terugbetalingen verwerken in geval van retour of vouchers en marketinginstrumenten zoals bonuskaarten of lidmaatschapskaarten beheren. Aandacht besteden aan de veiligheid en de bescherming van persoonsgegevens.

 • Hygiëne van de werkruimte onderhouden

  Het werkterrein en de uitrusting schoon en ordelijk houden.

 • Verschillende communicatiekanalen gebruiken

  Gebruik maken van verschillende soorten communicatiekanalen zoals verbale, handgeschreven, digitale en telefooncommunicatie, met als doel ideeën of informatie uit te werken en uit te wisselen.

 • Actief verkopen

  Het leveren van gedachten en ideeën op een impactvolle en invloedrijke manier om klanten te overtuigen om geïnteresseerd te raken in nieuwe producten en promoties. Klanten ervan overtuigen dat een product of dienst aan hun behoeften voldoet.

 • Producteigenschappen demonstreren

  Demonstreren hoe een product op een correcte en veilige manier te gebruiken, klanten informatie verstrekken over de belangrijkste kenmerken en voordelen van het product, de werking, het correcte gebruik en het onderhoud toelichten. Potentiële klanten overtuigen om artikelen te kopen.

 • Voorraden lossen

  Leveringen uit een vrachtwagen verwijderen en nieuwe voorraden naar de werkplaats of de opslagruimte verplaatsen.

 • Productdisplay organiseren

  Goederen op aantrekkelijke en veilige wijze organiseren. Een toonbank of een ander display opstellen waar demonstraties plaatsvinden om de aandacht van toekomstige klanten te trekken. Stands voor het uitstallen van goederen organiseren en onderhouden. Verkoopplaatsen en productstallingen oprichten en monteren voor het verkoopproces.

 • Producten bijverkopen

  Klanten ertoe aan te zetten extra of duurdere producten te kopen.

 • Klanttevredenheid garanderen

  Omgaan met de verwachtingen van de klanten op professionele wijze, anticiperen en inspelen op hun behoeften en wensen. Zorgen voor een flexibele klantendienst om de tevredenheid en loyaliteit van de klant te waarborgen.

 • Klantgericht zijn

  Houding die de klant in alle gevallen centraal stelt.

 • Over prijzen onderhandelen

  Een overeenkomst over de prijs van de aangeboden producten of diensten regelen.

 • Handmatige werkzaamheden zelfstandig uitvoeren

  Het vermogen tonen om eenvoudige manuele taken uit te voeren zonder hulp of bijstand van anderen, zonder toezicht of begeleiding, en verantwoordelijkheid nemen voor z’n eigen handelingen.

 • Aanpassen aan verschillende weersomstandigheden

  Omgaan met regelmatige blootstelling aan extreme weersomstandigheden en gevaarlijke omgevingen.

 • Zorgen voor de correcte bereiding van producten

  Ervoor zorgen dat producten zoals etenswaren correct worden bereid en klaargemaakt voor consumptie; verschillende delen combineren tot ze één verkoopbare eenheid vormen.

Optionele kennis en vaardigheden

eigenschappen van gezichten suiker-, chocolade- en suikerwerkproducten geldautomaat beheren groente- en fruitproducten schoenenindustrie vlees en vleesproducten vis-, schaaldier- en weekdierproducten wetgeving inzake belasting over de toegevoegde waarde dialect spreken koffie, thee, cacao en specerijen koelketen tabaksproducten kleding en schoenen elektronische communicatie soorten vissen kassa's bedienen adviesprijs van de producent koppelverkoop toepassen verkoopstrategieën kledingmaten eigenschappen van sportuitrusting horloges en sieraden verkoopbevorderingstechnieken soorten stoffen diefstal voorkomen huishoudelijke producten elektrische huishoudelijke apparatuur soorten horloges drankproducten textielsector zuivel- en eetbare olieproducten textielproducten, half afgewerkte textielproducten en grondstoffen marktpartijen huid-, vel- en leerproducten textieltrends telecommunicatiesector elektronische apparatuur en telecommunicatieapparatuur bloemschiktechnieken

Loopbaanperspectief

Het beroep markt- en straathandelaar behoort tot de beroepsgroep Vuilnisophalers en dagbladenbezorgers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20245900  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 202457800  erg hoog
verwachte baanopeningen tot 202463700  erg hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  erg hoog

Source: Sisyphus ODB