Beroep maker van fotografieapparatuur

Maker van fotografieapparatuur: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Normen voor optische apparaten

  De nationale en internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen en -voorschriften voor het gebruik en de vervaardiging van optische apparatuur, met inbegrip van optische materialen, optische componenten, optische systemen, oogheelkundige apparatuur, optomechanische apparatuur, optische meetapparatuur, fotografische apparatuur en opto-elektronische apparatuur.

 • Sensoren voor digitale camera's

  Soorten sensoren die in digitale camera’s worden gebruikt, waaronder ladinggekoppelde componenten (Charge Coupled Device, CCD) en sensoren op basis van halfgeleidertechniek met metaaloxide veldeffecttransistoren (Complimentary Metal Oxide Semiconductor, CMOS).

 • Coatings voor glas

  Coatings worden onder meer gebruikt om glas te beschermen tegen schade, om het gedrag van glas te beïnvloeden wanneer het beschadigd wordt, om schadelijke UV-stralen buiten te houden. Hun gebruiksscenario's, voor- en nadelen en prijspunten.

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Fotografische lenzen

  De soorten lenzen die worden gebruikt voor fotografische doeleinden, zoals telelenzen, met een grotere brandpuntsafstand en ondiepere brekingshoeken voor een vergroot beeld, en landschapslenzen, met een kortere brandpuntsafstand en scherpere brekingshoeken voor een breder beeld.

 • Optisch productieproces

  Het proces en de verschillende stadia van de fabricage van een optisch product, van het ontwerp en het prototype tot de opstelling van optische componenten en lenzen, de assemblage van optische apparatuur en de tussentijdse en definitieve beproeving van de optische producten en de onderdelen daarvan.

 • Eigenschappen van optisch glas

  De kenmerken van optisch glas, zoals brekingsindex, dispersie en chemische eigenschappen.

 • Camera’s

  Soorten camera’s, waaronder spiegelreflexcamera's en compactcamera's.

 • Elektronica

  De werking van elektronische printplaten, processoren, chips en hardware en software van computers, met inbegrip van programmering en toepassingen. Deze kennis moet worden toegepast om ervoor te zorgen dat de elektronische apparatuur probleemloos functioneert.

Vaardigheden

 • Deadlines halen

  Ervoor zorgen dat de operationele processen op een eerder overeengekomen tijdstip worden afgerond.

 • Kwaliteit van producten controleren

  Verschillende technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsnormen en -specificaties in acht worden genomen. Toezicht houden op gebreken, verpakkingen en terugzendingen van producten naar verschillende productieafdelingen.

 • Glas slijpen

  Glas of lenzen slijpen of polijsten door de toepassing van een reeks glasslijptechnieken. Glas kan geslepen worden met behulp van handgereedschap of een glasslijpmachine. Glas tijdens het proces behandelen met schurende chemicaliën.

 • Optische apparatuur gebruiken

  Gebruikmaken van specifieke optische machines om de optische elementen te snijden, te polijsten, te bewerken en te verfijnen.

 • Lenzen samenvoegen

  De afzonderlijke glazen lenzen samenvoegen met cement.

 • Overeenstemming van lenzen verifiëren

  Controleren of de lenzen aan de specificaties beantwoorden.

 • Assemblagetekeningen lezen

  Tekeningen lezen en interpreteren met alle onderdelen van een bepaald product. De tekening identificeert de verschillende componenten en materialen en verstrekt instructies over hoe een product te assembleren.

 • Precisie-instrumenten gebruiken

  Gebruikmaken van elektronische, mechanische, elektrische of optische precisie-instrumenten voor precisiewerk.

 • Optische onderdelen schoonmaken

  Optische onderdelen schoonmaken na elke cyclus in het productieproces.

 • Defecte productiematerialen melden

  Het bijhouden van de vereiste bedrijfsadministratie en -formulieren om eventuele defecte materialen of twijfelachtige omstandigheden bij de productie van machines en apparatuur te kunnen melden.

 • Glas bewerken

  De eigenschappen, de vorm en de afmetingen van glas bewerken.

 • Van optische coating voorzien

  Aanbrengen van een coating op optische lenzen, zoals reflecterende coating op spiegels, antireflecterende coatings aan cameralenzen, of gekleurde coatings op zonnebrillen.

 • Diafragma's voor camera's selecteren

  De lens, de snelheid van de sluitertijd en de camera aanpassen.

 • Camera’s assembleren

  De aanwezige componenten in de behuizing van de camera monteren, zoals de sluiter, spiegel, flitslamp, beeldprocessor, scherm, batterij, pentaprisma, zoeker en beeldsensor, evenals de lens van de camera. Lenzen worden mechanisch in werking gesteld met behulp van schroefdraadringen en het gebruik van kleefstoffen aan de buitenkant met schroefdraad aan de buitenkant waarin de lenzen aanwezig zijn.

 • Steriele kleding dragen

  Passende kleding dragen voor een omgeving met een hoge mate van properheid om de mate van verontreiniging te beheersen.

 • Optische assemblagemachines bedienen

  Optische verwerkings- of assemblageapparatuur instellen en bedienen, zoals optische spectrumanalysatoren, motorzagen, lasers, matrijsbinders, soldeerbouten en draadbinders.

 • Precisiemeetinstrumenten hanteren

  De grootte meten van een verwerkt deel bij de controle en markering ervan om na te gaan of het aan de norm voldoet, door gebruik te maken van twee en driedimensionale nauwkeurige meetapparatuur zoals een schuifmaat, een micrometer en een meetprofiel.

 • Zorgen voor de naleving van specificaties

  Ervoor zorgen dat de geassembleerde producten voldoen aan de specificaties.

 • Glas snijden

  Snijgereedschap gebruiken voor glas of diamantbladen om glasplaten te snijden, met inbegrip van spiegels.

 • Glazen oppervlak gladmaken

  Glazen of lensoppervlakken van optische instrumenten gladmaken met slijpgereedschap en polijstmiddelen, zoals diamantgereedschappen.

 • Lenzen centreren

  De optische as en mechanische as van lenzen aanpassen zodat ze samenvallen. Dit proces wordt centreren genoemd.

 • Defecte producten verwijderen

  Defecte materialen verwijderen uit de productielijn.

Optionele kennis en vaardigheden

bestellingen van klanten verwerken optische meetapparatuur gebruiken optische componenten testen optische apparatuur onderhouden cam-software gebruiken glas versterken technische informatie voor elektronicareparatie interpreteren passende beschermende uitrusting dragen elektrotechniek refractiesterkte gegevens over de voortgang van het werk bijhouden defecte onderdelen vervangen optische techniek fotografieapparatuur onderhouden reparatiegegevens opschrijven optiek storingen aan apparatuur oplossen elektronische eenheden monteren optische middelen bestellen werking van machines volgen communiceren met klanten optische apparatuur repareren productieapparatuur afstellen gezondheids- en veiligheidsnormen toepassen opto-elektronische apparaten opto-elektronica elektronische apparatuur onderhouden schakelschema’s

Loopbaanperspectief

Het beroep maker van fotografieapparatuur behoort tot de beroepsgroep Assemblagemedewerkers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024-5900  erg laag
verwachte vervangingsvraag tot 20246000  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20246000  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB