Beroep maître d'hôtel

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Quality assurance methodologies

Vaardigheden

  • Advise guests on menus for special events
  • Greet guests
  • Identify customer's needs
  • Ensure tableware is ready for use
  • Schedule shifts
  • Check dining room cleanliness
  • Assist VIP guests
  • Coach employees
  • Inspect table settings
  • Supervise food quality
  • Store kitchen supplies
  • Control of expenses
  • Train employees
  • Recruit employees
  • Maintain relationship with customers
  • Measure customer feedback
  • Manage stock rotation
  • Monitor billing procedures
  • Process payments
  • Maintain customer service
  • Plan menus
  • Apply foreign languages in hospitality
  • Manage restaurant service
  • Manage health and safety standards
  • Monitor work for special events
  • Supervise the work of staff on different shifts
  • Maximise sales revenues
  • Handle customer complaints
  • Execute opening and closing procedures
  • Assist clients with special needs
  • Monitor customer service

Optionele kennis en vaardigheden

veiligheids- en bewakingsapparatuur bedienen voor regelmatig onderhoud van keukenmateriaal zorgen mousserende wijnen klanten over de soorten thee en koffie informeren reserveringen verwerken voorraadniveaus bewaken klanten voorlichten over theesoorten

Loopbaanperspectief

Het beroep maître d'hôtel behoort tot de beroepsgroep Kelners en barpersoneel. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20244500  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202441600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 202446000  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  gemiddeld