Beroep koffiebrander

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Kennis

  • Temperatuurschalen

Vaardigheden

  • Verschillende roostermethoden toepassen
  • Ovenventilatie beheren
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Industriële ovens onderhouden
  • Ontvlambare stoffen beheren
  • Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
  • Warmtebehandeling toepassen
  • Zware gewichten tillen
  • Monsters voor analyse verzamelen
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Roosteren volgen
  • Sterke geuren verdragen
  • Weegtoestellen gebruiken
  • Goede productiepraktijken toepassen

Optionele kennis en vaardigheden

omgaan met managers zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie schoonmaaktaken uitvoeren chemische aspecten van suiker chemische experimenten uitvoeren processen voor de dehydratie van voedsel kleurverschillen aangeven hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking omgaan met collega’s onafhankelijk werken als onderdeel van een voedingsmiddelenproductieproces monsters etiketteren kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren betrouwbaar handelen

Loopbaanperspectief

Het beroep koffiebrander behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld