Beroep koffiebrander
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Koffiebrander: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Temperatuurschalen
De temperatuurschalen Celsius en Fahrenheit.
Vaardigheden
- Verschillende brandmethoden toepassen
Verschillende methoden toepassen voor het branden van cacaobonen, zoals ovenbranden, luchtbranden, trommelbranden, koffiebranden en heteluchtpistool. De verschillende methoden gebruiken volgens de productievoorschriften, het type cacaobonen en het gewenste chocoladeproducten.
- Ovenventilatie beheren
Het beheren van een productspecifieke en energiezuinige ovenventilatie.
- Tegen hoge temperaturen bestand zijn
Bestand zijn tegen hoge temperaturen, terwijl de concentratie en efficiëntie onder veeleisende omstandigheden behouden blijven.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Industriële ovens onderhouden
Industriële ovens onderhouden om te zorgen voor een doeltreffende en correcte werking.
- Verwerkingsparameters controleren
Controleren van de verwerkingsparameters om de technologische processen onder controle te houden.
- Ontvlambare stoffen beheren
Ontvlambare stoffen bij branderijactiviteiten beheren en ervoor zorgen dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
- Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
Volgen en controleren van de vereiste temperaturen in de verschillende productiefasen totdat het product de juiste eigenschappen heeft bereikt volgens de specificaties.
- Warmtebehandeling toepassen
Warmtebehandeling toepassen voor de bereiding en conservering van halfafgewerkte of afgewerkte voedingsmiddelen.
- Zware gewichten tillen
Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.
- Monsters voor analyse verzamelen
Monsters van materialen of producten voor laboratoriumanalyse verzamelen.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Toezicht houden op branden
Toezicht houden op het branden van koffiebonen en granen voor de juiste mate van branden, om de gewenste smaken en kleuren te produceren.
- Sterke geuren verdragen
Een sterke geur tolereren afkomstig van waren die tijdens de productie worden verwerkt.
- Weegapparatuur gebruiken
Werken met een weegschaal voor het meten van onbewerkte producten, halffabrikaten en eindproducten.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Industriële ovens bedienen
De temperatuur en de warmte-oven bij de vastgestelde temperatuur observeren. Het bedienen van braadpannen en het faciliteren van het braden met instrumenten die voorkomen dat graan aan de pannen blijft plakken.
Optionele kennis en vaardigheden
omgaan met managers zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie schoonmaaktaken uitvoeren chemische aspecten van suiker chemische experimenten uitvoeren processen voor de dehydratie van voedsel kleurverschillen aangeven hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking omgaan met collega’s onafhankelijk werken als onderdeel van een voedingsmiddelenproductieproces monsters etiketteren kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren betrouwbaar handelenLoopbaanperspectief
Het beroep koffiebrander behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 6800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 9500 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 16300 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | zeer laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB