Beroep interieurontwerper

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Interieurontwerper: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Vaardigheden

 • Trends in interieurontwerp volgen

  Volgen van trends in interieurontwerp op welke manier dan ook, inclusief het bijwonen van professionele designbeurzen, speciale tijdschriften, klassieke en hedendaagse artistieke creaties in de film-, reclame-, theater-, circus-, en beeldende kunstsector.

 • Vereisten van concepten vertalen naar visueel ontwerp

  Een visueel ontwerp ontwikkelen vertrekkend vanuit bepaalde specificaties en eisen, op basis van de analyse van de scope en de doelgroep. Een visuele voorstelling van ideeën maken, zoals logo’s, websites, digitale games en lay-outs.

 • Artistieke portfolio's bijhouden

  Portfolio’s van artistiek werk bijhouden om stijlen, belangen, vaardigheden en realisaties aan te tonen.

 • Samenwerken met ontwerpers

  Communiceren en samenwerken met collega-ontwerpers om nieuwe producten en ontwerpen op elkaar af te stemmen.

 • Portfolio beheren

  Een persoonlijk portfolio bijhouden door uw beste foto's of werk te selecteren en regelmatig nieuwe foto's toe te voegen om uw professionele vaardigheden en ontwikkeling te tonen.

 • Gespecialiseerde ontwerpsoftware gebruiken

  Ontwikkelen van nieuwe ontwerpen met gespecialiseerde software.

 • Projectbeheer uitvoeren

  Het beheren en plannen van verschillende middelen, zoals personeel, budget, deadline, resultaten en kwaliteit die nodig zijn voor een specifiek project, en het bewaken van de voortgang van het project om een specifiek doel binnen een bepaalde tijd en budget te bereiken.

 • Gedetailleerde werktekeningen voorbereiden voor interieurinrichting

  Voldoende gedetailleerde werktekeningen of digitale afbeeldingen maken met behulp van software om een realistische weergave van het interieurontwerp over te brengen.

 • Sociologische tendensen observeren

  Sociologische trends en bewegingen in de samenleving identificeren en onderzoeken.

 • Gedetailleerde ontwerpvoorstellen indienen

  Gedetailleerde ontwerpvoorstellen voor een specifieke productie opstellen en presenteren voor een gemengde groep mensen, waaronder technisch, artistiek en leidinggevend personeel.

 • Operationele begroting beheren

  Operationele begrotingen, samen met het economisch/administratief leidinggevende/personeel van de kunstinstelling/de afdeling/het project voorbereiden, volgen en aanpassen.

 • Een team leiden

  Zorgen voor duidelijke en effectieve communicatiekanalen over alle afdelingen binnen de organisatie en ondersteunende functies heen, zowel intern als extern, zodat het team op de hoogte is van de normen en doelstellingen van de afdeling/bedrijfseenheid. De vereiste disciplinaire en klachtenprocedures toepassen om ervoor te zorgen dat een eerlijke en consistente aanpak van het beheer van prestaties consistent wordt bereikt. Assisteren in het wervingsproces en het managen, trainen en motiveren van medewerkers om hun potentieel te bereiken/te overtreffen met behulp van effectieve prestatiebeheertechnieken. Stimuleren en ontwikkelen van een teamethiek onder alle medewerkers.

 • Referentiemateriaal voor kunstwerken verzamelen

  Monsters verzamelen van de materialen die u denkt te gebruiken in het creatieproces, vooral als het gewenste kunstwerk de tussenkomst van gekwalificeerde werknemers of specifieke productieprocessen vereist.

 • Budgetten beheren

  De budgetten plannen en monitoren en hierover verslag uitbrengen.

 • Nieuwe ideeën onderzoeken

  Grondig onderzoek naar informatie om nieuwe ideeën en concepten te ontwikkelen om een specifieke productie te ontwerpen.

 • Ontwikkelingen in de kunstwereld opvolgen

  Toezicht houden op artistieke evenementen, trends en andere ontwikkelingen. Recente kunstpublicaties lezen om ideeën te ontwikkelen en in contact te blijven met relevante artistieke activiteiten in de wereld.

 • Ontwikkelingen in de textielproductie volgen

  Op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen in textielproductie- en -verwerkingstechnieken en -technologieën.

 • Moodboards maken

  Moodboards maken voor mode- of interieurcollecties, verschillende bronnen van inspiraties, gevoel, trends en texturen verzamelen en praten met de mensen die bij het project betrokken zijn om ervoor te zorgen dat de vorm, het ontwerp, de kleuren en het algemene genre van de collecties in overeenstemming zijn met de opdracht of het bijbehorende artistieke project.

 • Kerninformatie krijgen over projecten

  Ontwikkelen van eerste ideeën en de vereisten in detail bespreken met de klanten (de opdracht) en projectschema's opstellen.

 • Specifiek interieurontwerp ontwikkelen

  Ontwikkelen van een conceptueel interieurontwerp dat past bij de globale sfeer die de ruimte(s) moet(en) overbrengen, volgens de overeengekomen kwaliteitsnormen. Houden aan de opdracht van een opdrachtgever voor een huiselijke omgeving of het concept van een artistieke productie, zoals een film of een theaterstuk.

Optionele kennis en vaardigheden

artistieke concepten begrijpen didactisch materiaal voor campagnes ontwerpen samenwerken met technisch personeel in artistieke producties ontwerpconcepten ontwikkelen

Loopbaanperspectief

Het beroep interieurontwerper behoort tot de beroepsgroep Fotografen en interieurontwerpers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20243400  erg hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20245100  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20248500  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  erg hoog

Source: Sisyphus ODB