Beroep integration engineer

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Integration engineer: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • ICT-communicatieprotocollen

  Het systeem van regels voor de uitwisseling van informatie tussen computers of andere apparaten via computernetwerken.

 • Inkoop van ICT-netwerkapparatuur

  Het productaanbod van aanbieders van netwerkapparatuur en methoden voor selectie en aanschaf van de apparatuur.

 • Leveranciers van softwareonderelen

  De leveranciers die de vereiste softwarecomponenten kunnen leveren.

 • Leveranciers van hardwareonderelen

  De leveranciers die de vereiste hardwarecomponenten kunnen leveren.

 • ICT-projectbeheermethodologieën

  De methodologieën of modellen voor planning, beheer en toezicht op ICT-middelen om specifieke doelen te bereiken; zulke methodologieën zijn Waterfall, Incremental, V-Model, Scrum of Agile en maken gebruik van ICT-hulpmiddelen voor projectbeheer.

 • Gebruikersvereisten voor ict-systemen

  Het proces bedoeld om te beantwoorden aan de behoeften van gebruikers en organisaties ten aanzien van systeemcomponenten en -diensten, rekening houdend met de beschikbare technologieën en met de technieken die nodig zijn om behoeften te wekken en te specificeren. In dit kader worden gebruikers bevraagd om symptomen van problemen vast te stellen en symptomen te analyseren.

Vaardigheden

 • Beleidsregels voor ICT-systeemgebruik toepassen

  Het volgen van schriftelijke en ethische wetten en beleidsmaatregelen met betrekking tot het gebruik en de administratie van het juiste ICT-systeem.

 • Ondernemingsbeleid toepassen

  De beginselen en regels voor de de activiteiten en processen van een organisatie toepassen.

 • Vereisten voor netwerkbandbreedte analyseren

  De vereisten bestuderen met betrekking tot de transmissiecapaciteit van een ICT-netwerk of ander telecommunicatiesysteem.

 • Programmeren in scripttaal

  Gespecialiseerde ICT-instrumenten gebruiken om een computercode te creëren die door de overeenkomstige run-time-omgevingen wordt geïnterpreteerd om de toepassingen te verlengen en gemeenschappelijke computeractiviteiten te automatiseren. Gebruik programmeertalen die deze methode ondersteunen, zoals Unix Shell scripts, JavaScript, Python en Ruby.

 • Componentinterfaces ontwerpen

  Gebruiken van methoden en tools om interfaces van software en systeemcomponenten te ontwerpen en te programmeren.

 • Systeemcomponenten integreren

  Gebruiken en gebruiken van integratietechnieken en -hulpmiddelen om de integratie van hardware- en softwaremodules en -componenten in een systeem te plannen en uit te voeren. Specifieke testtechnieken toepassen om integriteit tijdens de systeemintegratie te waarborgen.

 • Technische documentatie aanleveren

  Documentatie opstellen voor bestaande en toekomstige producten of diensten, met een beschrijving van hun functionaliteit en samenstelling op een wijze die begrijpelijk is voor een breed publiek zonder technische achtergrond en in overeenstemming met de vastgestelde eisen en normen. Ervoor zorgen dat de documentatie actueel blijft.

 • ICT-systeemimplementatie beheren

  Leveren, installeren en testen van een computer- of ICT-systeem. Het systeem voor gebruik opzetten en voorbereiden.

 • Integratiestrategie definiëren

  Strategieën voor systeemintegratie specificeren, met inbegrip van het tijdschema, de processen die nodig zijn om componenten in subsystemen en systemen te combineren, de middelen voor de koppeling van componenten en de risico's die aan de integratie verbonden zijn.

Optionele kennis en vaardigheden

softwareonderdeelbibliotheken ict-foutopsporing computergestuurde hulpmiddelen voor software-engineering gebruiken puppet php asp.net computerprogrammering ict-hersteltechnieken op processen gebaseerd beheer salt levenscyclus van systeemontwikkeling vagrant pascal staf openedge advanced business language sap r3 jenkins ict-systeemintegratie informatiearchitectuur computernetwerk ontwerpen perl projectbeheer uitvoeren sas language scratch ict-infrastructuur groovy ml swift communiceren met klanten r strategie voor informatiebeveiliging aanpassen aan veranderende situaties scala hardwarecomponenten python cisco visual basic interfacingtechnieken c++ hulpmiddelen voor automatisering van ict-tests oplossingsimplementatie common lisp geïntegreerd systeem c# prolog ict-netwerkroutering ansible matlab sober projectbeheer haskell ruby abap engineeringprocessen hulpmiddelen voor het beheer van softwareconfiguratie ict-systeemprogrammering apache maven java cobol lisp microsoft visual c++ apl objective-c javascript assembly ajax flexibel projectbeheer

Loopbaanperspectief

Het beroep integration engineer behoort tot de beroepsgroep Software- en applicatieontwikkelaars. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 202420300  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 202413100  erg laag
verwachte baanopeningen tot 202433400  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog

Source: Sisyphus ODB