Beroep inspecteur voedselveiligheid

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Conventioneel / Realistisch
  • Realistisch / Conventioneel

Kennis

  • Normen voor voedselveiligheid
  • Wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne
  • Door voedsel veroorzaakte ziektes
  • Voedingsmiddelenwetgeving
  • Voedsel- en drankenindustrie
  • Methoden voor kwaliteitsgarantie
  • Culturele gebruiken bij het slachten van dieren
  • Culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen
  • Toxiciteit van voedingsmiddelen
  • Europees beleid inzake voedselveiligheid
  • Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong
  • Risico’s in verband met natuurlijke, chemische, biologische gevaren in drank en voedingsmiddelen
  • Beginselen van voedselveiligheid
  • Laboratoriumgebaseerde wetenschappen

Vaardigheden

  • Relaties met overheidsinstellingen onderhouden
  • In koude omgevingen werken
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Communicatie met overheidsinstellingen op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie onderhouden
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Op de hoogte blijven van regelgeving
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Risico’s op de werkplek identificeren
  • HACCP-implementatie in fabrieken beoordelen
  • Gebruik van additieven voor de voedselproductie beheren
  • Doelstellingen op het gebied van kwaliteitsborging vaststellen
  • Instructies aan medewerkers geven
  • Inspecties leiden
  • Kwaliteitscontroles uitvoeren
  • Correcte etikettering van goederen waarborgen
  • Voedingsmonsters beoordelen
  • Bijgewerkte professionele kennis onderhouden
  • Voedselveiligheidscontroles uitvoeren
  • Factoren identificeren die veranderingen tijdens de opslag van voedingsmiddelen veroorzaken
  • Inspectieanalyses uitvoeren
  • Monsters van voedingsmiddelen en dranken analyseren
  • Naleving van gezondheids- veiligheids- en hygiënenormen waarborgen
  • Routineverslagen schrijven
  • Economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessen
  • Consumentenzaken in fabrieken bepleiten

Optionele kennis en vaardigheden

omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking vreemde talen gebruiken voor internationale handel in een voedselverwerkend team werken voedingsmiddelenbeleid ontwikkelen flessen voor verpakking controleren omgaan met managers homogenisering van voedingsmiddelen klachten van klanten onderzoeken kwaliteitskenmerken van voedingsmiddelen beoordelen milieuparameters op de werkplek voor voedingsmiddelen beoordelen eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst commerciële en technische zaken in vreemde talen communiceren op het gemak zijn in onveilige omgevingen gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren voedingsmiddelenbeleid communiceren in de voedselverwerkende industrie kwaliteit van grondstoffen bij ontvangst controleren monsters etiketteren

Functietitels

  • Inspecteur voedselveiligheid (m/v)
  • Medewerker customer service / logistiek- agrisector
  • Logistiek customer service medewerker
  • Medewerker customer service spijkenisse