Beroep hoofdsommelier
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Persoonlijkheidstypen
- Sociaal / Ondernemend
- Sociaal / Realistisch
Kennis
- Mousserende wijnen
Vaardigheden
- Alcoholische dranken bereiden
- Voor regelmatig onderhoud van keukenmateriaal zorgen
- Doelstellingen op middellange termijn beheren
- Wijn serveren
- Medewerkers begeleiden
- De wijnkelder beheren
- Producten bijverkopen
- Werk voor speciale evenementen controleren
- Dienstroosters opstellen
- Klanten helpen
- Wijnkaart samenstellen
- Werknemers opleiden
- Voorraadrotatie beheren
- Personeel aanwerven
- Horecaproducten aanschaffen
- Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
- Goederen bestellen
- Klantenservice verlenen
Optionele kennis en vaardigheden
zorgen dat servies klaar is voor gebruik veiligheids- en bewakingsapparatuur bedienen vreemde talen gebruiken in het hotel- en restaurantwezenLoopbaanperspectief
Het beroep hoofdsommelier behoort tot de beroepsgroep Kelners en barpersoneel. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 4500 | laag |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 41600 | gemiddeld |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 46000 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | gemiddeld | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | gemiddeld | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | laag | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |