Beroep hoofdsommelier

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Sparkling wines

Vaardigheden

  • Prepare alcoholic beverages
  • Ensure regular maintenance of kitchen equipment
  • Manage medium term objectives
  • Serve wines
  • Coach employees
  • Organise wine cellar
  • Upsell products
  • Monitor work for special events
  • Schedule shifts
  • Assist customers
  • Compile wine lists
  • Train employees
  • Manage stock rotation
  • Recruit employees
  • Procure hospitality products
  • Comply with food safety and hygiene
  • Order supplies
  • Maintain customer service

Optionele kennis en vaardigheden

zorgen dat servies klaar is voor gebruik veiligheids- en bewakingsapparatuur bedienen vreemde talen gebruiken in het hotel- en restaurantwezen

Loopbaanperspectief

Het beroep hoofdsommelier behoort tot de beroepsgroep Kelners en barpersoneel. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20244500  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202441600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 202446000  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  gemiddeld