Beroep hoofdsommelier

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Sociaal / Ondernemend
  • Sociaal / Realistisch

Kennis

  • Mousserende wijnen

Vaardigheden

  • Alcoholische dranken bereiden
  • Voor regelmatig onderhoud van keukenmateriaal zorgen
  • Doelstellingen op middellange termijn beheren
  • Wijn serveren
  • Medewerkers begeleiden
  • De wijnkelder beheren
  • Producten bijverkopen
  • Werk voor speciale evenementen controleren
  • Dienstroosters opstellen
  • Klanten helpen
  • Wijnkaart samenstellen
  • Werknemers opleiden
  • Voorraadrotatie beheren
  • Personeel aanwerven
  • Horecaproducten aanschaffen
  • Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
  • Goederen bestellen
  • Klantenservice verlenen

Optionele kennis en vaardigheden

zorgen dat servies klaar is voor gebruik veiligheids- en bewakingsapparatuur bedienen vreemde talen gebruiken in het hotel- en restaurantwezen

Loopbaanperspectief

Het beroep hoofdsommelier behoort tot de beroepsgroep Kelners en barpersoneel. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20244500  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202441600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 202446000  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  gemiddeld