Beroep groothandelaar

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Groothandelaar: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Productkennis

  De aangeboden producten, hun functionaliteiten, eigenschappen en wettelijke en reglementaire vereisten.

 • Verkoopstrategieën

  De principes betreffende klantgedrag en doelmarkten met als doel de verkoop van een product of een dienst te promoten.

Vaardigheden

 • Leveranciers identificeren

  Potentiële leveranciers identificeren voor verdere onderhandelingen. Rekening houden met aspecten als de kwaliteit van het product, duurzaamheid, lokale herkomst, seizoensgebondenheid en dekking van het gebied. De waarschijnlijkheid beoordelen voor het verkrijgen van voordelige contracten en overeenkomsten.

 • Financiële zakelijke terminologie begrijpen

  De betekenis begrijpen van financiële basisbegrippen en -termen die in bedrijven en financiële instellingen of organisaties worden gebruikt.

 • Marktonderzoek uitvoeren

  Verzamelen, beoordelen en vertegenwoordigen van gegevens over de doelmarkt en klanten om strategische ontwikkeling en haalbaarheidsstudies te faciliteren. Markttrends identificeren.

 • Zakenrelaties aangaan

  Een positieve langdurige relatie tot stand brengen tussen organisaties en geïnteresseerde derde partijen zoals leveranciers, distributeurs, aandeelhouders en andere belanghebbenden om hen te informeren over de organisatie en haar doelstellingen.

 • Internationale marktprestaties volgen

  De internationale marktprestaties op de voet volgen door op de hoogte te blijven van de vakmedia en de ontwikkelingen van het handelsverkeer.

 • Leveranciersrisico’s beoordelen

  De prestaties van de leverancier evalueren om te beoordelen welke leveranciers wel of niet adequaat presteren, de overeengekomen contracten navolgen, te allen tijde aan de vereisten en de gewenste kwaliteit voldoen, of die toekomstige risico’s met zich mee kunnen brengen.

 • Onderhandelen over inkoopvoorwaarden

  Onderhandelen over voorwaarden zoals prijs, kwantiteit, kwaliteit en leveringsvoorwaarden met verkopers en leveranciers om de voordeligste inkoopvoorwaarden te garanderen.

 • Financiële verslagen bijhouden

  Bijhouden en afronden van formele documenten die de financiële transacties van een bedrijf of project vertegenwoordigen.

 • Nieuwe zakenkansen identificeren

  Potentiële klanten of producten nastreven om extra omzet te genereren en te zorgen voor groei.

 • Onderhandelen over verkoopcontracten

  Komen tot een overeenkomst tussen handelspartners waarbij de nadruk ligt op voorwaarden, specificaties, leveringstijd, prijs, enz.

 • Onderhandelen over de verkoop van grondstoffen

  Bespreken van de eisen van de klant voor het kopen en verkopen van grondstoffen en onderhandelen over de verkoop en aankoop ervan om de voordeligste overeenkomst te verkrijgen.

 • Behoeften van klanten identificeren

  Gebruik maken van passende vragen en actief luisteren om de verwachtingen, verlangens en vereisten van de klant naar product en diensten in kaart te brengen.

 • Ondernemingszin tonen

  Blijk geven van een proactieve houding en vastberadenheid om succes te boeken in het bedrijfsleven

 • Contact leggen met verkopers

  Verkopers van grondstoffen identificeren en contact opnemen.

 • Beschikken over computervaardigheden

  Op een efficiënte manier gebruiken van computers, IT-apparatuur en moderne technologie .

 • Vervoersactiviteiten plannen

  De mobiliteit en het vervoer voor verschillende afdelingen plannen met het oog op het best mogelijke transport van uitrustingen en materialen. Onderhandelen over de best mogelijke bezorgtarieven; verschillende biedingen vergelijken en het meest betrouwbare en kosteneffectieve bod kiezen.

 • Contact leggen met kopers

  Kopers van grondstoffen identificeren en contact met hen opnemen.

Optionele kennis en vaardigheden

beginselen van de leveringsketen bouwproducten vlees en vleesproducten glaswerkproducten verkoopactiviteiten computermateriaal afvalbeheer tabaksproducten mijnbouw-, bouwkundige en civieltechnische machineproducten machineproducten voor de textielsector kleding en schoenen chemische producten opslagplaatsen beheren industriële gereedschappen horloges en sieraden processen voor elektronische aankoop producten van levende dieren agrarische grondstoffen, zaden en diervoeders drankproducten meubelen, tapijt en verlichtingsapparatuur deadlines halen kantoormaterialen houtproducten schuldsystemen metaal- en metaalertsproducten parfum en cosmetische producten textielproducten, half afgewerkte textielproducten en grondstoffen vis-, schaaldier- en weekdierproducten laadruimte die te koop staat beheren huid-, vel- en leerproducten werktuigmachines apparatuur, loodgieters- en verwarmingsproducten huishoudelijke producten koffie, thee, cacao en specerijen groente- en fruitproducten zuivel- en eetbare olieproducten stressbestendig zijn strategisch denken toepassen commercieel recht regels inzake voorraadbeheer elektronische apparatuur en telecommunicatieapparatuur landbouwmateriaal kantoormeubelen elektronische communicatie verschillende talen spreken elektrische huishoudelijke apparatuur leveranciers bezoeken suiker-, chocolade- en suikerwerkproducten soorten zeeschepen relaties met klanten onderhouden bloem- en plantproducten afval- en restproducten soorten vliegtuigen farmaceutische producten machineproducten beginselen inzake uitvoercontrole

Loopbaanperspectief

Het beroep groothandelaar behoort tot de beroepsgroep Vertegenwoordigers en inkopers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024-7000  erg laag
verwachte vervangingsvraag tot 202417300  laag
verwachte baanopeningen tot 202417300  erg laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  erg hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB