Beroep glasbewerker

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Glasbewerker: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Vaardigheden

 • Slijpschijven gebruiken

  Gebruiken van de specifieke slijpschijf of de stap in het afwerkingsproces, afhankelijk van het soort steen of werkstuk.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

  Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen volgens opleiding, instructies en handleidingen. Controleer de beschermingsmiddelen en gebruik deze consequent.

 • Handslijpmachines hanteren

  Verschillende handgereedschappen bedienen die zijn ontworpen voor het slijpen van productiematerialen, zoals onder meer haakse slijpers, matrijzenslijpmachines, slijpstenen en werkbankslijpers.

 • Verwerkt werkstuk verwijderen

  Afzonderlijke werkstukken na verwerking verwijderen uit de productiemachine of de machinetool. Bij een transportband dient dit gepaard te gaan met een snelle, continue beweging.

 • Zorgen voor de beschikbaarheid van materiaal

  Ervoor zorgen dat de nodige apparatuur beschikbaar is, gereed is en beschikbaar is voor gebruik vóór het begin van de procedures.

 • Grondstoffen meten

  Meten van de grondstoffen voor het laden in de mixer of in machines, om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de specificaties.

 • Defecte productiematerialen melden

  Het bijhouden van de vereiste bedrijfsadministratie en -formulieren om eventuele defecte materialen of twijfelachtige omstandigheden bij de productie van machines en apparatuur te kunnen melden.

 • Glazen oppervlak gladmaken

  Glazen of lensoppervlakken van optische instrumenten gladmaken met slijpgereedschap en polijstmiddelen, zoals diamantgereedschappen.

 • Gegevens over de voortgang van het werk bijhouden

  Het bijhouden van de voortgang van de werkzaamheden, inclusief tijd, defecten, storingen enz.

 • Defecte producten verwijderen

  Defecte materialen verwijderen uit de productielijn.

 • Glasranden glad maken

  Automatische schuur-, slijp- of polijstmiddelen gebruiken om glazen randen glad te maken of vorm te geven.

 • Dikte van glasplaten afstellen

  Afstellen van de dikte van de glasplaten aan de hand van de meetwaarden met behulp van asbestkussens aan de zijkanten van de koelmantel van de ovens.

 • Glasplaten inspecteren

  Getrokken glasplaten of glas inspecteren om eventuele barsten zoals scheurtjes of steentjes te detecteren en melding maken van kapotte glasplaten.

 • Elektrisch gereedschap gebruiken

  Aangedreven pompen bedienen. Handgereedschappen of elektrisch gereedschap gebruiken. Gebruik gereedschappen voor de reparatie van voertuigen of veiligheidsuitrusting.

Optionele kennis en vaardigheden

omgaan met gebroken glasplaten afval beheren verzilvering automatische machines controleren basischemicaliën meetmachines afstellen beschermende laag aanbrengen coatingmachines bedienen stressbestendigheid van producten analyseren materiaal onderhouden glas afspoelen producttests uitvoeren kwaliteit van producten controleren verven met een verfpistool materiaal reinigen technische middelen raadplegen glas snijden de bediening van een machine installeren machine leveren

Loopbaanperspectief

Het beroep glasbewerker behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB