Beroep embedded systems designer

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Embedded systems designer: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Real-timesysteem

  De ICT-hardware- en softwaresystemen die binnen zeer strakke tijdslimieten dienen te reageren op een input

 • Levenscyclus van systeemontwikkeling

  De opeenvolging van stappen, zoals de planning, de bouw, het testen en de invoering, en de modellen voor de ontwikkeling en het levenscyclusbeheer van een systeem.

 • Signaalverwerking

  De algoritmen, applicaties en implementaties die betrekking hebben op de verwerking en overdracht van informatie via analoge of digitale frequenties.

 • Taakalgoritmisatie

  De technieken om de ongestructureerde beschrijvingen van een proces om te zetten in een stapsgewijze reeks acties van een eindig aantal stappen.

 • ICT-communicatieprotocollen

  Het systeem van regels voor de uitwisseling van informatie tussen computers of andere apparaten via computernetwerken.

 • Theorie van engineeringcontrole

  De interdisciplinaire tak van engineering die zich bezighoudt met het gedrag van dynamische systemen met inputs en de manier waarop hun gedrag door middel van feedback wordt gewijzigd.

 • Geïntegreerd systeem

  Computersystemen en -componenten met een gespecialiseerde en autonome functie binnen een groter systeem of grotere machine, waaronder softwarearchitectuur met geïntegreerde systemen, geïntegreerde randapparatuur, ontwerpprincipes en ontwikkeltools.

 • Hulpmiddelen voor het beheer van softwareconfiguratie

  De softwareprogramma’s om configuratie-identificatie, controle, boekhouding en audit te kunnen uitvoeren, zoals CVS, ClearCase, Subversion, GIT en TortoiseSVN, voeren dit beheer uit.

Vaardigheden

 • Softwaredesign creëren

  Een reeks vereisten omzetten in een duidelijk en georganiseerd softwareontwerp.

 • Technische vereisten vaststellen

  De technische eigenschappen van goederen, materialen, methoden, processen, diensten, systemen, software en functionaliteiten specificeren door de specifieke behoeften vast te stellen waaraan volgens de eisen van de klant moet worden voldaan en op deze behoeften in te spelen.

 • Creatieve ideeën ontwikkelen

  Ontwikkelen van nieuwe artistieke concepten en creatieve ideeën.

 • Stroomschema creëren

  Een diagram opstellen waarin de systematische vooruitgang wordt geïllustreerd aan de hand van een procedure of systeem met aansluitende lijnen en een reeks symbolen.

 • Elektronische ontwerpspecificaties interpreteren

  Gedetailleerde elektronische ontwerpspecificaties analyseren en begrijpen.

 • Softwarespecificaties analyseren

  Beoordelen van de specificaties van een te ontwikkelen softwareproduct of -systeem door het identificeren van functionele en niet-functionele eisen, beperkingen en mogelijke sets van gebruikssituaties die de interacties tussen de software en de gebruikers illustreren.

 • ICT-adviesdiensten bieden

  Advies geven over passende ICT-oplossingen door alternatieven te kiezen en beslissingen te optimaliseren, daarbij rekening houdend met potentiële risico’s en voordelen voor en de algemene impact op professionele klanten.

Optionele kennis en vaardigheden

apache maven ajax objective-c door de gebruiker te programmeren gate arrays hulpmiddelen voor automatisering van ict-tests klantenfeedback over toepassingen verzamelen technische documentatie aanleveren visual basic ict-systeemintegratie prolog computergestuurde hulpmiddelen voor software-engineering gebruiken perl typescript python scratch jenkins javascript sap r3 ansible coffeescript assembly zakenrelaties aangaan common lisp smalltalk c++ c# groovy ict-netwerksimulatie openedge advanced business language puppet asp.net php lisp softwareonderdeelbibliotheken matlab salt hulpmiddelen voor systeemnetwerkbeheer vbscript computerprogrammering haskell java r hardwarearchitecturen pascal swift cobol staf apl scala ml engineeringprocessen erlang formele ict-specificaties verifiëren ruby sas language abap hardwarecomponenten microsoft visual c++ ict-beveiligingsstandaarden

Loopbaanperspectief

Het beroep embedded systems designer behoort tot de beroepsgroep Software- en applicatieontwikkelaars. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 202420300  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 202413100  erg laag
verwachte baanopeningen tot 202433400  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog

Source: Sisyphus ODB