Beroep distilleerderijmolenaar
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Distilleerderijmolenaar: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Pureerproces
Het pureerproces beheren en inzicht hebben in de invloed ervan op de kwaliteit en het karakter van het wort van de gefermenteerde einddrank.
- Processen voor het malen van granen voor dranken
Het malen, met geavanceerde en conventionele vormen van nat en droog malen. De maalmethoden van granen voor dranken waarborgen een goede conservering van het kaf en een optimale maling van het endosperm, wat tal van voordelen biedt voor het brouwproces en de eindproducten.
- Klaringsproces
Proces waarbij het beslag wordt gescheiden in heldere, vloeibare wort en graanrestanten. Klaren omvat meestal drie stappen: maischen, recirculatie en uitwassen.
- Maalapparaten
Maalmolens en maalderijen en hun werking in theorie en praktijk.
- Maalhandelingen
Gegevens over maalprocessen met betrekking tot maalgrootte, de korrelgrootteverdeling en warmteontwikkeling. Maalprocessen voor verschillende graanproducten en granen.
- Temperatuurschalen
De temperatuurschalen Celsius en Fahrenheit.
Vaardigheden
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Monsters voor analyse verzamelen
Monsters van materialen of producten voor laboratoriumanalyse verzamelen.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Containers voor het distilleren van dranken voorbereiden
Recipiënten of vaten voor de distillatie van dranken voorbereiden. Apparatuur voorbereiden voor het zuiveren en verwijderen van de verdunningscomponenten, zoals water, voorbereiden om het aandeel van het alcoholgehalte te verhogen.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Proeven op alcoholmengsels uitvoeren
Temperatuur (met bijv. thermometer) en de relatieve dichtheid (met bijv. alcoholbestendige hydrometer) meten en gegevens vergelijken met tabellen van standaardhandboeken om het bewijs van het mengsel te kunnen vaststellen.
- Pneumatische transportbanden bedienen
Gebruiken van luchtbanden om producten of mengsels van containers naar opslagtanks over te brengen.
- Graanreinigingsmachines bedienen
Een automatische reinigingsmachine opstarten die blaast en vreemde deeltjes, zoals vuil, twijgen, en ook stenen uit volkoren zift transporteert schoon graan naar opslagtank voor verdere verwerking.
- Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren
De machines en apparatuur controleren die in fabrieksinstallaties worden gebruikt. Ervoor zorgen dat de machines naar behoren werken, de machines vóór het gebruik instellen en ervoor zorgen dat de uitrusting ononderbroken werkt.
- Taakgegevens bijhouden
Organiseren en classificeren van de verslagen van de voorbereide rapporten en correspondentie in verband met de uitgevoerde werkzaamheden en de stand van zaken met betrekking tot de taken.
- Graan inspecteren op insecten
Inspecteren van ladingen onbewerkt graan om schadelijke insecten, zoals graankevers, op te sporen.
- Hygiëne waarborgen
Werkplaatsen en uitrusting vrijhouden van vuil, infectie en ziekte door afval te verwijderen en te zorgen voor een passende reiniging.
- Zware gewichten tillen
Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.
- Werking van machines volgen
De werking van machines volgen, de productkwaliteit beoordelen en ervoor zorgen dat voldaan wordt aan de standaards.
- Distilleerapparatuur bedienen
De verschillende delen van destillatieapparatuur bedienen, zoals de pot, de destillatiekolom, de lyne-arm, de condensor, het destillaat en de rijpingsvaten.
- Fermentatietanks steriliseren
Werkplaatsen en apparatuur steriliseren met behulp van slangen, schrapers, borstels of chemische oplossingen.
- Alcoholische dranken in vaten rijpen
Adequate procedures volgen om bepaalde alcoholische dranken (bv. wijn, gedistilleerde dranken en vermout) in vaten te plaatsen en ze gedurende de vereiste periode te laten rijpen. Technieken gebruiken om ze bijzondere eigenschappen te geven.
- Maatregelen tegen ontvlambaarheid nemen
Maatregelen nemen tegen ontvlambaarheid. Drank die voor 40% uit ABV bestaat, zal bij verhitting tot ongeveer 26 °C en bij toepassing van een ontstekingsbron in brand vliegen. Het vlampunt van zuivere alcohol is 16,6 °C.
- Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.
- Gemalen voedingsmiddelen volgen
Gemalen voedingsmiddelen controleren om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de productievoorschriften en kwaliteitsnormen.
- Maalapparaten bedienen
Gebruiken van een maalapparaat dat granen maalt, zoals cacaobonen of koffiebonen om poeders of pasta's met verschillende consistenties en korrelgroottes te verkrijgen.
- Dranken mengen
Dranken mengen voor het creëren van nieuwe drankproducten die aantrekkelijk zijn voor de markt, interessant voor ondernemingen en innovatief op de markt.
Optionele kennis en vaardigheden
geschikte grondstoffen voor specifieke gedistilleerde dranken monsters etiketteren gedetailleerde voedselverwerkende handelingen uitvoeren zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen beschikken over computervaardigheden omgaan met managers omgaan met collega’s productieprocessen voor drank en voedingsmiddelen machines geolied houden voor betrouwbaar functioneren betrouwbaar handelenLoopbaanperspectief
Het beroep distilleerderijmolenaar behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 6800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 9500 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 16300 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | zeer laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB