Beroep conservenfabrikant

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Conservenfabrikant: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Productielijn voor het inblikken van voedsel

    Stadia van het inblikproces, waaronder het wassen, conditioneren en wegen van levensmiddelen, het wassen en het voorbereiden van blikken, het eigenlijke inblikken en andere bewerkingen om het eindproduct te verkrijgen.

  • Bewaren van voedsel

    Verslechteringsfactoren, controlerende factoren (temperatuur, additieven, vochtigheid, pH, wateractiviteit, enz., inclusief verpakking) en voedselverwerkingsmethoden om voedselproducten te conserveren.

  • Blancheermachineprocessen

    Machines die voedsel verwarmen met stoom of water om bacteriën te doden, kleur te behouden en ingesloten lucht te verwijderen.

  • Opslag van voedingsmiddelen

    De juiste omstandigheden en methoden om voedsel te bewaren om te voorkomen dat het bederft, rekening houdend met vochtigheid, licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren.

Vaardigheden

  • Kleurverschillen aangeven

    Verschillen tussen kleuren identificeren, zoals kleurschakeringen.

  • Groenten en fruit verwerken

    Groenten en fruit verwerken door middel van alle soorten methoden en technieken die worden gebruikt om levensmiddelen met behulp van groenten en fruit als grondstof voor te bereiden.

  • Gedetailleerde voedselverwerkende handelingen uitvoeren

    Nauwkeurig verwerken van levensmiddelen met grote aandacht en gedetailleerde informatie over alle stappen in de creatie van een kwalitatief product.

  • Kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren

    De kwaliteit waarborgen van alle factoren die een rol spelen in een voedselproductieproces.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking

    Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Aan de lopende band werken in de voedingsmiddelenproductie

    Werken aan lopendebandsystemen voor de productie van voedingsmiddelen.

  • Kwaliteit van producten op een productielijn controleren

    Controleer producten voor kwaliteit op de productielijn en verwijder defecte producten vóór en na de verpakking.

  • Koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren

    Processen voor het koelen, invriezen en koelen uitvoeren van levensmiddelen zoals fruit en groenten, vis, vlees, catering voedsel. Bereiden van levensmiddelen voor langere perioden van opslag of half-voorbereide levensmiddelen. De veiligheid en voedingswaarde van bevroren goederen waarborgen en de producten in stand houden overeenkomstig de gespecificeerde temperaturen.

  • Snijapparatuur onderhouden

    Onderhoud van de snijapparatuur (messen, snijders en andere elementen).

  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen

    Toe te voegen ingrediënten en de vereiste hoeveelheden volgens het recept en de wijze waarop deze ingrediënten moeten worden toegediend.

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Inblikmachines bedienen

    Door elektriciteit of batterijen aangedreven conservenmachines gebruiken om verschillende soorten levensmiddelen in te blikken.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

Optionele kennis en vaardigheden

in een voedselverwerkend team werken monsters etiketteren omgaan met managers omgaan met collega’s betrouwbaar handelen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie zorgen voor esthetiek van voedingsmiddelen suikerhoudende likeuren neutraliseren apparatuur voor voedselhomogenisering bedienen levensmiddelenafval afvoeren fruitpersprocessen beheren niet-levensmiddelenafval in de levensmiddelenindustrie afvoeren controles van fabrieksinstallaties uitvoeren eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst installaties voor voedselproductie inrichten warmtebehandeling toepassen

Loopbaanperspectief

Het beroep conservenfabrikant behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB