Beroep chef

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Ondernemend / Realistisch

Vaardigheden

  • Menu's plannen
  • Technieken voor culinaire afwerking toepassen
  • Begrotingscontrole uitvoeren
  • Voedselbereidingstechnieken toepassen
  • Voedselbereidingsplek overhandigen
  • Keukenapparatuur op de juiste temperatuur houden
  • Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
  • Gereedschappen voor het snijden van voedsel gebruiken
  • In een team werken in het hotel- en restaurantwezen
  • Rauw voedsel opslaan
  • Afval verwijderen
  • Kooktechnieken gebruiken
  • Opwarmtechnieken gebruiken
  • Creatief denken over voedingsmiddelen en dranken
  • Klantenservice verlenen
  • Leiding geven aan personeel
  • Keukenpersoneel instrueren

Optionele kennis en vaardigheden

prijzen op het menu bepalen desserts bereiden werknemers opleiden geflambeerde gerechten bereiden dienstroosters opstellen groenten bereiden leveringen bij ontvangst controleren gebak bereiden inkoopactiviteiten beheren week-, schaal- en schelpdieren bereiden recepten samenstellen sauzen en soepen bereiden dressing voor salades bereiden vleesgerechten bereiden voedingswaarde van voedsel bepalen goederen bestellen broodjes bereiden koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren de voedselbereidingsruimte schoonmaken zuivelproducten bereiden levensmiddelen aantrekkelijk presenteren vis schelp- en schaaldieren bereiden klanten helpen hapjes bereiden met chemische reinigingsmiddelen werken

Loopbaanperspectief

Het beroep chef behoort tot de beroepsgroep Koks. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20242300  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 20248300  laag
verwachte baanopeningen tot 202410600  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  laag
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog