Beroep cacaobonenbrander

Cacaobonenbrander: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Chemische reacties bij het roosteren van cacaobonen

    De juiste wijze van branden, waardoor deze kans op bacterievorming afneemt. Chemische reacties treden op bij het branden van de cacaobonen en voor goed smakende chocolade is een juiste wijze van branden onontbeerlijk.

  • Geroosterde cacaobonen

    Kenmerken van geroosterde cacaobonen en brandprocessen en methoden voor het branden van cacao.

  • Temperatuurschalen

    De temperatuurschalen Celsius en Fahrenheit.

Vaardigheden

  • Kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren

    De kwaliteit waarborgen van alle factoren die een rol spelen in een voedselproductieproces.

  • Monsters voor analyse verzamelen

    Monsters van materialen of producten voor laboratoriumanalyse verzamelen.

  • Ontvlambare stoffen beheren

    Ontvlambare stoffen bij branderijactiviteiten beheren en ervoor zorgen dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

  • Industriële ovens onderhouden

    Industriële ovens onderhouden om te zorgen voor een doeltreffende en correcte werking.

  • Toezicht houden op branden

    Toezicht houden op het branden van koffiebonen en granen voor de juiste mate van branden, om de gewenste smaken en kleuren te produceren.

  • Ovenventilatie beheren

    Het beheren van een productspecifieke en energiezuinige ovenventilatie.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Verwerkingsparameters controleren

    Controleren van de verwerkingsparameters om de technologische processen onder controle te houden.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Verschillende brandmethoden toepassen

    Verschillende methoden toepassen voor het branden van cacaobonen, zoals ovenbranden, luchtbranden, trommelbranden, koffiebranden en heteluchtpistool. De verschillende methoden gebruiken volgens de productievoorschriften, het type cacaobonen en het gewenste chocoladeproducten.

  • Cacaobonen uitsorteren

    Cacaobonen screenen om de juiste bonen te selecteren voor het branden en malen. Controleren of de geselecteerde bonen voldoen aan de kwaliteitsnormen. Cacaobonen met geringe gebreken reinigen.

  • Ventilatoren van machines bedienen

    Ventilatoren opstarten die geconditioneerde lucht naar trommels of compartimenten brengen.

  • Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen

    Volgen en controleren van de vereiste temperaturen in de verschillende productiefasen totdat het product de juiste eigenschappen heeft bereikt volgens de specificaties.

  • Cacaobonen proeven

    Cacaobonen proeven na het branden en ervoor zorgen dat ze niet rauw of verbrand smaken.

  • Tegen hoge temperaturen bestand zijn

    Bestand zijn tegen hoge temperaturen, terwijl de concentratie en efficiëntie onder veeleisende omstandigheden behouden blijven.

  • Warmtebehandeling toepassen

    Warmtebehandeling toepassen voor de bereiding en conservering van halfafgewerkte of afgewerkte voedingsmiddelen.

  • Industriële ovens bedienen

    De temperatuur en de warmte-oven bij de vastgestelde temperatuur observeren. Het bedienen van braadpannen en het faciliteren van het braden met instrumenten die voorkomen dat graan aan de pannen blijft plakken.

  • Keukenapparatuur op de juiste temperatuur houden

    De koeling en opslag van apparatuur op de juiste temperatuur houden.

Optionele kennis en vaardigheden

zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie in een voedselverwerkend team werken geschiedenis van chocolade hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking betrouwbaar handelen kleurverschillen aangeven kwaliteit van cacaobonen beoordelen omgaan met collega’s omgaan met managers onafhankelijk werken als onderdeel van een voedingsmiddelenproductieproces mondelinge instructies volgen

Loopbaanperspectief

Het beroep cacaobonenbrander behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB