Beroep cabinemedewerker

cabinemedewerker
Credits: Shutterstock.com

Stewards/stewardessen verlenen diensten op het gebied van maaltijden en dranken op alle vervoerdiensten over land, over zee en door de lucht.

Cabinemedewerker: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Taken cabinemedewerker

  • Is aanwezig bij de briefing voor de vlucht m.b.t. onderwerpen als weersomstandigheden, vlieghoogten, routes, noodprocedures, coördinatie van de bemanning, duur van de vlucht, aangeboden eten en drinken en het aantal passagiers.
  • Controleert of EHBO-sets en andere veiligheidsuitrusting zoals brandblussers en zuurstofvlessen in orde zijn, en controleert of er voldoende eten, drinken, dekens, leesmateriaal etc. aanwezig is.
  • Begroet de passagiers, controleert de instapkaarten en draagt zorg voor het opbergen van de handbagage.
  • Sluit en opent de vliegtuigdeuren.
  • Presenteert de veiligheids- en noodgevalprocedures en geeft een vliegveiligheidsdemonstratie (o.a. het gebruik van zuurstofmaskers, veiligheidsgordels en zwemvesten).
  • Treft, conform procedures, de voorbereidingen voor start en landing (m.b.t. passagiers en vliegtuig) en controleert of alle passagiers zich aan de veiligheidsmaatregelen houden.
  • Serveert dranken, versnaperingen, maaltijden en snacks, deelt leesmateriaal, kussens en dekens uit en verkoopt belastingvrije artikelen.
  • Verstrekt vluchtinformatie en reisinformatie over bijv. transfervluchten.
  • Draagt zorg voor passagiers met speciale behoeften, bijv. kleine kinderen, ouderen of gehandicapten, en verleent zonodig eerste hulp aan passagiers.
  • Neemt gepaste actie in het geval van drukverlaging, turbulentie, mechanische problemen of illegale handelingen door passagiers en houdt passagiers rustig in dergelijke situaties.
  • Begeleidt en assisteert passagiers in noodgevallen, bijv. bij de evacuatie van het vliegtuig na een noodlanding.
  • Vult benodigde formulieren en documenten in (incl. vluchtrapport), inventariseert koptelefoons, alcoholische dranken en geld, rapporteert verloren en gevonden voorwerpen, medische problemen van de passagiers en problemen met de cockpitapparatuur.

Gerelateerde beroepen luchtvervoer

  • Gezagvoerder, co-piloot
  • Grondwerktuigkundige vliegtuigen
  • Helikopterpiloot
  • Luchtverkeersleider
  • Medewerker luchttransport administratie
  • Purser
  • Radarwaarnemer
  • Veiligheidstechnicus luchtverkeer
  • Vliegtuig-belader

Kennis

  • Planning voor luchthavens

    Kennis van de planning voor luchthavens voor verschillende typen vliegtuigen; gebruik maken van die informatie om middelen en mensen te mobiliseren voor de afhandeling van de vliegtuigen tijdens hun aanwezigheid op de luchthaven.

  • Wetgeving inzake luchtvervoer

    Kennis hebben van wet- en regelgeving inzake luchtvervoer. Door de aard van de luchtvaart overlapt de kennis van de wetgeving inzake luchtvervoer deels met de kennis van het internationaal recht.

  • Veelvoorkomende veiligheidsvoorschriften in de luchtvaart

    Het geheel van wet- en regelgevingen dat van toepassing is op het gebied van de burgerluchtvaart op regionaal, nationaal, Europees en internationaal niveau. Inzicht hebben in de regelgevingen die erop gericht zijn burgers te allen tijde te beschermen in de burgerluchtvaart; ervoor zorgen dat exploitanten, burgers en organisaties zich aan deze regels houden.

Vaardigheden

  • Instructies aan medewerkers geven

    Instructies aan medewerkers geven door gebruik te maken van verschillende communicatietechnieken. De communicatiestijl aanpassen aan de doelgroep om instructies over te brengen zoals bedoeld.

  • Vluchtrapporten opstellen

    Rapporten opstellen met de locaties van vertrek en aankomst van vluchten, de nummers van de passagiertickets, voedsel- en drankvoorraden, de staat van de cabine-uitrusting en eventuele door passagiers ondervonden problemen.

  • Gezondheids-, veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven

    De veiligheid en de hygiëne van levensmiddelen in acht nemen bij de bereiding, vervaardiging, verwerking, opslag, distributie en levering van levensmiddelen.

  • Klachten van klanten afhandelen

    Klachten en negatieve feedback van klanten beheren om problemen aan te pakken en, zo nodig, te zorgen voor een snel herstel van de dienstverlening.

  • Mondelinge instructies volgen

    Het vermogen hebben om gesproken instructies van collega's te volgen. Ernaar streven om te begrijpen en te verduidelijken wat er gevraagd wordt.

  • Schriftelijke verslagen inzake werk analyseren

    Lezen en begrijpen van functiegerelateerde rapporten, analyseren van de inhoud van de rapporten en de bevindingen toepassen op de dagelijkse werkzaamheden.

  • Routinecontroles van vluchtoperaties uitvoeren

    Controles uitvoeren voor en tijdens de vlucht: voor en tijdens de vlucht inspecties van de prestaties van het vliegtuig uitvoeren, route- en brandstofverbruik, beschikbaarheid van start- en landingsbanen, beperkingen van het luchtruim enz.

  • Financiële transacties verwerken

    Beheren van valuta's, financiële omwisselingsactiviteiten, deposito's en bedrijfs- en voucherbetalingen. Voorbereiden van uw gastenaccounts en deze beheren en contante betalingen of betalingen met creditcard en pinpas incasseren.

  • Bestellingen van klanten verwerken

    Bestellingen van klanten afhandelen. De bestelling van de klant ontvangen en een lijst met vereisten, een werkproces en een tijdbestek bepalen. Het werk uitvoeren zoals gepland.

  • Omgaan met stressvolle situaties

    Omgaan met stressvolle situaties op de werkplek door adequate procedures te volgen, rustig en effectief te communiceren en nuchter te blijven bij het nemen van beslissingen.

  • Producten bijverkopen

    Klanten ertoe aan te zetten extra of duurdere producten te kopen.

  • Omgaan met veterinaire noodgevallen

    Onvoorziene voorvallen met betrekking tot dieren en omstandigheden die dringende maatregelen vereisen, op passende professionele wijze behandelen.

  • Dienstverleningsuitrusting in de cabine controleren

    Inspecties verrichten van cabineapparatuur, zoals wagentjes en cateringuitrusting, en veiligheidsuitrusting, zoals reddingsvesten, opblaasbare reddingsvlotten, verbandtrommels, noodpakketten, noodflitslampen en handradio's. De inspecties in de logboeken registreren.

  • Mondelinge instructies overbrengen

    Transparante instructies verstrekken. Ervoor zorgen dat berichten correct worden begrepen en opgevolgd.

  • Voedsel en drank aanbieden

    Mensen voedsel en drank aanbieden tijdens een reis, een vlucht, een evenement of een andere gebeurtenis.

  • Gasten begroeten

    Welkom op een vriendelijke manier verwelkomen op een bepaalde plaats.

  • Eerste hulp bieden

    Cardiopulmonaire reanimatie of eerste hulp toedienen om hulp te bieden aan een zieke of gewonde persoon totdat hij/zij een meer complete medische behandeling krijgt.

  • Relaties met klanten onderhouden

    Een duurzame en betekenisvolle relatie met klanten opbouwen om tevredenheid en trouw te garanderen door accuraat en vriendelijk advies en ondersteuning te bieden, kwaliteitsproducten en -diensten te leveren en naverkoopinformatie en -service te verstrekken.

  • Werkzaamheden voorafgaand aan de vlucht uitvoeren

    Controleren van veiligheidsuitrusting aan boord; ervoor zorgen dat het vliegtuig schoon is; ervoor zorgen dat de documenten in de zakken van de stoelen up-to-date zijn; controleren of alle maaltijden en andere benodigde voorraden aan boord zijn.

  • Klantenservice verlenen

    Het behouden van de hoogst mogelijke klantenservice en ervoor zorgen dat de klantenservice te allen tijde op professionele wijze wordt verleend. Helpen om klanten of deelnemers zich op hun gemak te laten voelen en speciale vereisten ondersteunen.

  • Vliegplannen uitvoeren

    Naar de briefing luisteren die gegeven wordt door de kapitein of de bemanningsmanager; de servicevereisten begrijpen en de opgedragen taken op een geschikte manier toepassen.

  • Uitstekende dienstverlening bieden

    Een uitstekende klantenservice bieden door de verwachtingen van de klant te overtreffen; reputatie opbouwen als een uitzonderlijke dienstverlener.

  • Souvenirs verkopen

    Souvenirs ruilen voor geld door ze op een aantrekkelijke manier uit te stallen en met de klant te communiceren.

  • Omgaan met moeilijke werkomstandigheden

    Omgaan met moeilijke werkomstandigheden, zoals nachtarbeid, werk in ploegendienst en atypische arbeidsomstandigheden.

  • Klantervaringen beheren

    De ervaring van de klant en de perceptie van het merk en de dienst monitoren, creëren en controleren. Zorgen voor een aangename klantenervaring, klanten op hoffelijke en beleefde manier behandelen.

  • Eten op tafel serveren

    De levensmiddelen in de tabel aanbieden en tegelijkertijd een hoog niveau van dienstverlening aan de afnemer en de voedselveiligheidsnormen in stand houden.

  • Grootschalige rampoefeningen uitvoeren

    Het uitvoeren en mobiliseren van alle inspanningen, het ondersteunen van organisaties, middelen en communicatie binnen de luchthaven om preventieplanoefeningen uit te voeren om luchthavenpersoneel voor te bereiden en op te leiden voor echte noodsituaties.

Optionele kennis en vaardigheden

diensten op een flexibele manier uitvoeren verschillende communicatiekanalen gebruiken beschikken over computervaardigheden vriendelijk zijn tegen reizigers transportbeheerconcepten toepassen betrouwbaar handelen stressbestendig zijn informatie verstrekken aan reizigers

Source: Sisyphus ODB