Beroep brouwmeester

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Quality assurance methodologies
  • Fermentation processes of beverages
  • Enzymatic processing
  • Financial capability
  • Food and beverage industry
  • Biotechnology

Vaardigheden

  • Apply GMP
  • Maintain updated professional knowledge
  • Work in an organised manner
  • Set production facilities standards
  • Develop standard operating procedures in the food chain
  • Exert quality control to processing food
  • Ensure sanitation
  • Apply requirements concerning manufacturing of food and beverages
  • Ensure finished product meet requirements
  • Train employees
  • Create new concepts
  • Manage budgets
  • Apply HACCP
  • Monitor fermentation
  • Measure density of liquids
  • Manage time in food processing operations
  • Manage food manufacturing laboratory
  • Clean food and beverage machinery
  • Manage staff

Optionele kennis en vaardigheden

voorraad van goederen in productie bijhouden niches in de markt identificeren roosteren volgen omgaan met chemicaliën voor schoonmaak micro-organismen ontdekken relaties met klanten onderhouden proces van wijnproductie volgen omgaan met managers graankwaliteit voor het brouwproces beoordelen assisteren bij de ontwikkeling van standaardprocedures in de voedselketen distilleersterkte meten met leveranciers over verbetering onderhandelen centrifugale afscheiders volgen diensten op een flexibele manier uitvoeren gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren factoren identificeren die veranderingen tijdens de opslag van voedingsmiddelen veroorzaken moutprocessen corrigerende acties beheren zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie statistische methoden bij procescontrole toepassen milieubeheersystemen gebruiken alcoholische dranken in vaten rijpen bedreigingen voor ingrediënten opleiding geven over de uitvoering van algemeen kwaliteitsbeheer vreemde talen gebruiken voor internationale handel beschikken over computervaardigheden voortdurende voorbereiding op audits waarborgen begrotingscontrole uitvoeren productieprocessen analyseren voor verbetering nieuw personeel in dienst nemen zelfvertrouwen tonen levering van grondstoffen beheren omgaan met collega’s met leveranciers over voorwaarden onderhandelen zorgen voor kostenefficiëntie in de voedselproductie

Loopbaanperspectief

Het beroep brouwmeester behoort tot de beroepsgroep Ingenieurs (geen elektrotechniek). Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20248900  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 202414600  laag
verwachte baanopeningen tot 202423400  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  hoog