Beroep bakkerijmedewerker

Bakkerijmedewerkers bedienen automatische deeghaspels of transportbandovens om brood, gebak en andere bakkerijproducten te bakken. Zij bepalen aan de hand van de werkopdrachten hoeveel en welke producten moeten worden gebakken. Zij stellen de werksnelheid van transportbanden, baktijden en temperaturen in. Zij houden toezicht op het bakproces en behouden de controle over de ovenactiviteiten.

Bakkerijmedewerker: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Productiemethoden bakkerij

    De productiemethoden die worden gebruikt voor bakkerijproducten, zoals gistdeeg, ongezuurd deeg, zuurdeeg en voorgebakken deeg.

  • Bakkerij-ingrediënten

    De grondstoffen en andere ingrediënten die voor bakkerijproducten worden gebruikt.

Vaardigheden

  • Bakkerij-ovens bedienen

    Ovens gebruiken waarbij gebruik wordt gemaakt van het gepaste thermische regime om verschillende soorten deeg te bakken en de apparatuur te onderhouden met het oog op een doeltreffende en correcte werking.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Werking van machines volgen

    De werking van machines volgen, de productkwaliteit beoordelen en ervoor zorgen dat voldaan wordt aan de standaards.

  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking

    Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.

  • Beleidslijnen van de organisatie naleven

    Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.

  • Correct gebruik van bakkersuitrusting waarborgen

    Gebruik maken van gebruiksvoorwerpen, machines en apparatuur voor de productie van bakkerij- en meelproducten zoals kneedmachines, controle-apparatuur, vaten, messen, bakovens, snijmachines, wikkels, mixers en glansmachines. Alle hulpmiddelen in goede staat houden.

  • Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten

    Uitvoeren van nauwkeurig gemeten opdrachten met geschikt gereedschap en apparatuur bij de productie van voedsel en dranken.

  • Hygiëne waarborgen

    Werkplaatsen en uitrusting vrijhouden van vuil, infectie en ziekte door afval te verwijderen en te zorgen voor een passende reiniging.

  • Productieomschakelingen realiseren

    Plannen van en letten op omschakelingen en aanverwante activiteiten om de vereiste productieplanning met succes uit te voeren.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Productieschema’s volgen

    Volgen van het productieschema, rekening houdend met alle eisen, tijden en behoeften. Dit schema schetst welke afzonderlijke goederen in elke periode geproduceerd moeten worden en geeft een overzicht van de verschillende aandachtspunten zoals productie, personeel, voorraden, enz. Het is meestal gekoppeld aan de productie waar het plan aangeeft wanneer en hoeveel van elk product nodig is. Alle informatie gebruiken die bij de daadwerkelijke uitvoering van het plan aanwezig is.

  • Temperatuur bij de verwerking van meelproducten volgen

    De temperatuur tijdens de verschillende fasen van de verwerking van meelproducten volgen, met name tijdens het gisten, rijzen en bakken. De specificaties of recepten volgen.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Regelsystemen voor machines opzetten

    Opzetten of aanpassen van regelsystemen voor machines om omstandigheden zoals materiaalstroom, temperatuur of druk te reguleren.

  • Op het gemak zijn in onveilige omgevingen

    Op het gemak zijn in onveilige omgevingen zoals blootstelling aan stof, roterende apparatuur, hete oppervlakken, vries- en koelruimten, lawaai, natte vloeren en bewegende liftuitrusting.

  • Regelgeving inzake brandbare producten toepassen

    Wet- en regelgeving voor de veilige opslag en het veilig gebruik van brandbare stoffen.

  • Bakkerswaren bakken

    Voer alle taken uit voor het bakken, zoals de voorbereiding van de oven en het laden van het product, totdat de gebakken producten eruit worden verwijderd.

  • Kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren

    De kwaliteit waarborgen van alle factoren die een rol spelen in een voedselproductieproces.

  • Warmtebehandeling toepassen

    Warmtebehandeling toepassen voor de bereiding en conservering van halfafgewerkte of afgewerkte voedingsmiddelen.

  • Productie van uitstekende voedingsmiddelen nastreven

    Tracht levensmiddelen in hun kwalitatief beste vorm te ontwikkelen.

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Tegen hoge temperaturen bestand zijn

    Bestand zijn tegen hoge temperaturen, terwijl de concentratie en efficiëntie onder veeleisende omstandigheden behouden blijven.

Optionele kennis en vaardigheden

mondelinge instructies volgen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie mechanisch materiaal onderhouden wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne temperatuurschalen maalhandelingen ovenventilatie beheren omgaan met managers temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen goederen volgens werkorders vastmaken betrouwbaar handelen omgaan met collega’s gebak produceren machines geolied houden voor betrouwbaar functioneren diensten op een flexibele manier uitvoeren schriftelijke instructies volgen in een voedselverwerkend team werken monsters etiketteren

Source: Sisyphus ODB