Beroep bakker

Bakkers maken een breed scala van brood, gebak en andere bakkerswaren. Ze volgen alle processen vanaf de ontvangst en de opslag van grondstoffen, de bereiding van grondstoffen voor broodbereiding, het meten en mengen van ingrediënten tot deeg en proeven. Ze bedienen ovens om producten te bakken op een voldoende temperatuur en tijd.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Gerelateerde beroepen voedingsmiddelen

  • Chocolatier
  • Gistmaker
  • Inpakker (handmatig)
  • Kwaliteitscontroleur grondstoffen voedingsindustrie
  • Kwaliteitscontroleur voedingsindustrie
  • Pizzabakker
  • Procesoperator meelverwerking
  • Procesoperator suikerproductie
  • Productie medewerker azijn
  • Productie medewerker bakkerij
  • Productie medewerker bakproducten
  • Productie medewerker cacaobereiding
  • Productie medewerker chocolade, koek en snoep
  • Productie medewerker deegwaren
  • Productie medewerker frisdranken
  • Productie medewerker graan- of kruidenmalerij
  • Productie medewerker groenteverwerking
  • Productie medewerker kauwgum
  • Productie medewerker koffiebranderij
  • Productie medewerker margarineverwerking
  • Productie medewerker notenverwerking
  • Productie medewerker ontbijtgranen
  • Productie medewerker spijsolie
  • Productie medewerker thee-pakkerij
  • Productie medewerker verpakking, etiketteren
  • Productie medewerker wijnbouwer
  • Taartenbakker
  • Teamleider productie medewerkers voeding
  • Voedingsmiddelentechnoloog

Kennis

  • Bakkerij-ingrediënten
  • Financiële draagkracht
  • Productiemethoden bakkerij
  • Beginselen van voedselveiligheid
  • Voedsel- en drankenindustrie
  • Handvaardigheid

Vaardigheden

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Regelgeving inzake brandbare producten toepassen
  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen
  • Snijapparatuur onderhouden
  • Kwaliteit van producten op een productielijn controleren
  • Geschikte ingrediënten selecteren
  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
  • Temperatuur bij de verwerking van meelproducten volgen
  • Bakkerij-ovens bedienen
  • Melkzuurbacteriën aan voedselproducten toevoegen
  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
  • Mengen van voedselproducten uitvoeren
  • Rauw voedsel opslaan
  • Bakkerijproducten bereiden
  • Zorgen voor esthetiek van voedingsmiddelen
  • Werking van machines volgen
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten
  • Hygiëne waarborgen
  • Deeg in vormen gieten
  • Regelsystemen voor machines opzetten
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Losapparatuur voor bloem controleren
  • Correct gebruik van bakkersuitrusting waarborgen
  • Volgens recept werken
  • Weegtoestellen gebruiken
  • Kleurverschillen aangeven
  • Bakkerswaren bakken
  • Kneden van voedingsmiddelen uitvoeren

Optionele kennis en vaardigheden

geschikte verpakkingen voor voedingsproducten selecteren over prijzen onderhandelen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie factoren identificeren die veranderingen tijdens de opslag van voedingsmiddelen veroorzaken maalapparaten werking van reinigingsmachines controleren omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking gezondheids- en veiligheidsbepalingen inzake broodproducten handhaven tegen hoge temperaturen bestand zijn kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren productiemonsters onderzoeken koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren gebak maken begrotingscontrole uitvoeren voorraad van goederen in productie bijhouden roosteren volgen opleiding geven over de uitvoering van algemeen kwaliteitsbeheer gistingsproces van voedingswaren mondelinge instructies volgen levering van grondstoffen beheren biotechnologie nieuwe recepten creëren gebak produceren productieschema’s volgen apparatuur demonteren productieomschakelingen realiseren schriftelijke instructies volgen warmtebehandeling toepassen monsters etiketteren productieprocessen voor drank en voedingsmiddelen verpakkingsmachines bedienen omgaan met managers levensmiddelenafval afvoeren zware gewichten tillen creatief voedsel maken diensten op een flexibele manier uitvoeren niches in de markt identificeren eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst omgaan met collega’s betrouwbaar handelen maalhandelingen improviseren bij situaties die zich voordoen bij voedselverwerking op een georganiseerde manier werken in een voedselverwerkend team werken assisteren bij de ontwikkeling van standaardprocedures in de voedselketen voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen nieuw personeel in dienst nemen