Beroep assistent-diƫtist

Dieettechnici helpen diƫtisten bij het plannen van voedingsprogramma's en bij het plannen van menu's voor patiƫnten als onderdeel van een algemeen behandelplan onder toezicht van een diƫtist. Onder toezicht van een diƫtist, helpen dieettechnici diƫtisten bij patiƫntenbeoordelingen, met de ontslagplanning van patiƫnten met sondevoeding, en met klinische audits, waaronder de screening van de voedingswaarde.

Assistent-diƫtist: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Gerelateerde beroepen voeding

  • Diëtist
  • Voedingsvoorlichter

Kennis

  • Begeleidingsmethodes

    Begeleidingstechnieken die in verschillende omgevingen en bij verschillende groepen en individuen worden gebruikt, in het bijzonder wanneer het gaat om methoden voor toezicht en bemiddeling in het begeleidingsproces.

  • Voeding van gezonde personen

    Het type voeding dat nodig is voor gezonde mensen van alle leeftijden.

  • Professionele documentatie in de gezondheidszorg

    De in de beroepsomgeving van de gezondheidszorg toegepaste geschreven normen voor documentatiedoeleinden van iemands activiteit.

  • Berekening van calorische energie

    De som van de totale energetische waarde van levensmiddelen door optelling van de energie uit eiwitten, totaal vetgehalte, koolhydraten en voedingsvezels in Ć©Ć©n maaltijd of voedingsproduct.

  • Normen voor voedselveiligheid

    Voedselveiligheidsnormen (d.w.z. ISO 22000) die zijn ontwikkeld door de erkende organisaties voor normalisatie op het gebied van voedselveiligheid. Zo specificeert de internationale norm ISO 22000 de vereisten voor een doeltreffend systeem voor het beheer van de voedselveiligheid. Het omvat de interactieve communicatie, het beheer van het systeem, de vereiste programmaā€™s en de HACCP-beginselen.

  • Bewaren van voedsel

    Verslechteringsfactoren, controlerende factoren (temperatuur, additieven, vochtigheid, pH, wateractiviteit, enz., inclusief verpakking) en voedselverwerkingsmethoden om voedselproducten te conserveren.

  • Samenstelling van diĆ«ten

    De planning, selectie, samenstelling en productie van voedingspatronen voor gezonde en zieke personen.

  • Anatomie van de mens

    De dynamische relatie van de structuur en functie van de mens, het bewegingsapparaat, cardiovasculaire systeem, ademhalingssysteem, verteringssysteem, endocrien systeem, urinewegstelsel, voortplantingsstelsel, integumentum en zenuwstelsel, normale en abnormale anatomie en fysiologie gedurende een leven.

  • Regels inzake levensmiddelenhygiĆ«ne

    De reeks nationale en internationale voorschriften voor hygiƫne op het gebied van levensmiddelen en de voedselveiligheid, bijvoorbeeld Verordening (EG) nr. 852/2004.

  • Medische informatica

    De processen en tools die worden gebruikt voor de analyse en verspreiding van medische gegevens via computersystemen.

  • DiĆ«tetiek

    De aanpassing van de voeding en het dieet van de mens voor het optimaliseren van de gezondheid in klinische of andere omgevingen. De rol van voeding bij het bevorderen van de gezondheid en het voorkomen van ziekten over het hele levensspectrum.

  • HygiĆ«ne in de gezondheidszorg

    De procedures voor het in stand houden van een hygiƫnische omgeving in een gezondheidszorginstelling, zoals ziekenhuizen en klinieken. Deze kunnen uiteenlopen van handen wassen tot het reinigen en desinfecteren van gebruikte medische apparatuur en methoden voor de beheersing van infecties.

  • Wetgeving inzake gezondheidszorg

    De rechten van patiƫnten en de verantwoordelijkheden van behandelaars en de mogelijke repercussies en processen in verband met medische nalatigheid of wanpraktijken.

Vaardigheden

  • PatiĆ«ntenmenuā€™s opstellen

    Plannen van menu's voor patiƫnten volgens het gespecificeerde behandelplan.

  • Communiceren met gebruikers van gezondheidszorg

    Communiceren met cliƫnten en hun verzorgers, met toestemming van de patiƫnt, om hen op de hoogte te houden van de voortgang van de cliƫnten en patiƫnten en de vertrouwelijkheid te waarborgen.

  • Voedingskenmerken van voedingsmiddelen beoordelen

    De voedingseigenschappen van voedsel voor menselijke consumptie beoordelen voor een beter en gezond voedingspatroon.

  • Voeding voor zuigelingen klaarmaken

    Voeding voor zuigelingen klaarmaken volgens de specificaties.

  • Werken in multidisciplinaire gezondheidsteams

    Deelnemen aan de verlening van multidisciplinaire gezondheidszorg en inzicht hebben in de regels en bevoegdheden van andere beroepen in de gezondheidszorg.

  • Kwaliteitsnormen in verband met de uitoefening van gezondheidszorg naleven

    Kwaliteitsnormen toepassen op het gebied van risicobeheer, veiligheidsprocedures, feedback van patiƫnten, screening en medische hulpmiddelen in de dagelijkse praktijk, zoals erkend door de nationale beroepsverenigingen en -autoriteiten.

  • Voorraadniveaus bewaken

    Beoordelen hoeveel voorraad er wordt gebruikt en bepalen wat moet worden besteld.

  • Wetgeving in verband met gezondheidszorg naleven

    De regionale en nationale wetgeving die relevant is voor het werk naleven en in de praktijk toepassen.

  • Gebruikers van gezondheidszorg voorlichten over voeding

    Hulp bieden aan gebruikers van de gezondheidszorg en zorgverleners bij het kiezen van maaltijden uit een gewijzigd therapeutisch selectief menu, met uitleg over voedingsbeginselen, dieetplannen en dieetwijzigingen, voedselselectie en -bereiding, en het verstrekken en uitleggen van materiaal en publicaties ter ondersteuning van het voedingszorgplan.

  • Effectief communiceren in de gezondheidszorg

    Doeltreffend communiceren met patiƫnten, familieleden en andere zorgverleners, gezondheidswerkers en partners uit de gemeenschap.

  • Beleidslijnen van de organisatie naleven

    Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.

  • Klinische richtlijnen volgen

    De overeengekomen protocollen en richtlijnen volgen voor de ondersteuning van de zorgpraktijk en die worden verstrekt door zorginstellingen, beroepsverenigingen of autoriteiten en wetenschappelijke organisaties.

  • Werken in een multiculturele omgeving in de gezondheidszorg

    Interageren, omgaan en communiceren met personen uit verschillende culturen tijdens het werk in de gezondheidszorg.

  • Meeleven met gebruikers van gezondheidszorg

    Inzicht hebben in de achtergrond van de symptomen, de moeilijkheden en het gedrag van cliƫnten en patiƫnten. Meeleven met hun problemen; respect tonen en hun autonomie, zelfrespect en zelfstandigheid versterken. Zich bekommeren om hun welzijn, en handelen met inachtneming van de persoonlijke grenzen, gevoeligheden, culturele verschillen en voorkeuren van de cliƫnt en de patiƫnt in gedachten.

  • Voedselbereidingstechnieken toepassen

    Toepassen van voedselvoorbereidingstechnieken, met inbegrip van de selectie, het wassen, het koelen, het pellen, het marineren, het bereiden van dressings en het snijden van de ingrediƫnten.

  • Elektronische en mobiele gezondheidstechnologieĆ«n gebruiken

    Elektronische en mobiele gezondheidstechnologieƫn gebruiken (online toepassingen en diensten ) om de gezondheidszorg te verbeteren.

Optionele kennis en vaardigheden

rauw voedsel opslaan omgaan met noodzorgsituaties pedagogie gegevens van gebruikers van gezondheidszorg beheren vreemde talen gebruiken bij zorg klinische geriatrie medische terminologie europees beleid inzake voedselveiligheid zwaarlijvigheid

Source: Sisyphus ODB