Beroep art director

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Art director: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Gezondheids- en veiligheidsvoorschriften

  Noodzakelijke gezondheids-, veiligheids-, hygiëne- en milieunormen en wettelijke regels in de sector van een specifieke activiteit.

 • Theatertechnieken

  Technieken begrijpen die een succesvolle presentatie van een spel vergemakkelijken.

 • Bedrijfsstrategieconcepten

  De terminologie met betrekking tot het ontwerp en de implementatie van belangrijke trends en doelen die door de leidinggevenden van een organisatie worden gerealiseerd, met inachtneming van haar middelen, concurrentie en omgeving.

 • Ontwerpbeginselen

  Aspecten van een ontwerp, waaronder eenheid, schaal, verhouding, evenwicht, symmetrie, ruimte, vorm, textuur, kleur, licht, schaduw en congruentie en de toepassing ervan in de praktijk.

 • Persoonlijke regiestijlen

  Beschikken over inzicht in het gedrag van specifieke bestuurders en dit analyseren.

Vaardigheden

 • Visuele concepten vastleggen

  Bepalen hoe een concept het best visueel kan worden weergegeven.

 • Overleggen met de producer

  Met een filmproducent overleggen over vereisten, deadlines, budget en andere specificaties.

 • Artistiek team leiden

  Leiden en instrueren van een compleet team met de vereiste culturele expertise en ervaring.

 • Ontwerpconcepten ontwikkelen

  Informatie zoeken om nieuwe ideeën en concepten voor het ontwerp van een specifieke productie te ontwikkelen. Scripts lezen en regisseurs en andere productiemedewerkers raadplegen om ontwerpconcepten te ontwikkelen en producties te plannen.

 • Timingsignalen opvolgen

  De dirigent, het orkest of regisseur observeren en de tekst en de vocale partituur volgen voor een accurate timing.

 • Nieuwe concepten bedenken

  Met nieuwe concepten komen.

 • Met toneelschrijvers werken

  Met schrijvers werken door middel van workshops en programma’s voor scriptontwikkeling.

 • Projecten binnen het budget afwerken

  Ervoor zorgen dat u binnen het budget blijft. Het werk en materiaal aanpassen aan het budget.

 • Een professioneel netwerk ontwikkelen

  Mensen in een professionele context bereiken en ontmoeten. Raakvlakken zoeken en uw contacten gebruiken in het belang van beide partijen. De mensen in uw persoonlijke professionele netwerk volgen en op de hoogte blijven van hun activiteiten.

 • Budgetten beheren

  De budgetten plannen en monitoren en hierover verslag uitbrengen.

 • Creatieve ideeën ontwikkelen

  Ontwikkelen van nieuwe artistieke concepten en creatieve ideeën.

 • Artistiek team samenstellen

  Een artistiek team samenbrengen, na te hebben vastgesteld wat de behoeften zijn, op zoek gaan naar kandidaten, interviews houden en de omstandigheden van het project in overeenstemming brengen met de eisen van het project.

 • Scenario analyseren

  Een script analyseren door de dramaturgie, de vorm, de thema’s en de structuur van een script te onderzoeken. Zo nodig onderzoek verrichten.

 • Behoefte aan technische middelen analyseren

  Een lijst van de benodigde middelen en apparatuur op basis van de technische behoeften van de productie bepalen en opmaken.

 • Oplossingen voor problemen creëren

  Problemen oplossen die zich voordoen bij het plannen, prioriteren, organiseren, faciliteren en evalueren van prestaties. Gebruik maken van systematische verzameling, analyse en synthese van informatie om de huidige praktijk te evalueren en nieuwe inzichten daarover te genereren.

 • Een voorstelling programmeren

  De technische acties en interventies tijdens een artistieke voorstelling plannen. Bepalen wanneer actoren op en van het podium gaan. Ervoor zorgen dat deze signalen worden gevolgd, voor een goed verloop van de voorstelling.

 • Op de hoogte blijven van trends

  Nieuwe trens en ontwikkelingen in specifieke sectoren in de gaten houden en volgen.

 • Scripts lezen

  Een playbook of filmscript lezen, niet alleen als literatuur, maar om acties, emotionele toestanden, ontwikkeling van karakters, situaties, verschillende sets en locaties, enz. te onderkennen.

Optionele kennis en vaardigheden

audiovisuele uitrusting evenementen op culturele ontmoetingsplaatsen promoten muzikale optredens plannen acteer- en regisseertechnieken technische teams in artistieke producties coördineren coördineren met creatieve afdelingen tijdschatting maken voor werkzaamheden technische documentatie gebruiken projectbeheer uitvoeren muziek- en video-industrie acteertalent ontdekken reclametechnieken reclamecampagnes coördineren filmproductieproces materiële middelen controleren werken met het filmmontageteam productieschema's opstellen technieken voor digitale marketing multimediasystemen werken met het video- en filmproductieteam werken met het preproductieteam audities houden artistieke productie coördineren visuele kwaliteit van het decor garanderen interviews organiseren om leden van het artistieke team te selecteren transcripten beheren leiding geven aan personeel technische tekeningen cinematografie modetrends muziek voor een voorstelling selecteren culturele projecten databases doorzoeken contracten beheren acteurs en crew leiden geschiedenis van de mode contacten leggen met culturele partners reclamecampagnes goedkeuren fotografie verlichtingstechniek marketingmanagement grafisch ontwerp kunstkwaliteit evalueren artistieke visie definiëren apparatuur beheren notities van uitvoeringen bijhouden repetities organiseren reclamecampagnes evalueren talentagenten contacteren computermateriaal onderhandelen met artiesten muziekgenres muziekinstrumenten marketingtechnieken voor sociale media artistieke concepten omzetten in technische ontwerpen marketingprincipes

Loopbaanperspectief

Het beroep art director behoort tot de beroepsgroep Grafisch vormgevers en productontwerpers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246000  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20243900  erg laag
verwachte baanopeningen tot 202410000  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  hoog

Source: Sisyphus ODB