Beroep AOI-operator

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

AOI-operator: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Printplaten

  Printplaten zijn essentiële onderdelen voor bijna alle elektronische apparaten. Zij bestaan uit dunne schijven (wafers) of substraten waarop elektronische componenten, zoals microchips, worden geplaatst. De elektronische componenten zijn elektrisch verbonden via de geleidende sporen en blokken.

 • Elektronica

  De werking van elektronische printplaten, processoren, chips en hardware en software van computers, met inbegrip van programmering en toepassingen. Deze kennis moet worden toegepast om ervoor te zorgen dat de elektronische apparatuur probleemloos functioneert.

 • Geautomatiseerde optische inspectie

  Tijdens de geautomatiseerde optische inspectie (AOI) worden printplaten (PCB) of surface-mount-apparaten (SMD) geïnspecteerd door middel van een automatische optische inspectiemachine. Tijdens elke automatische optische inspectietest worden tientallen beelden met een speciale camera opgenomen en vergeleken met de voorgaande geassembleerde platen om eventuele afwijkingen op te sporen.

 • Normen voor elektronische apparaten

  De nationale en internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen en -voorschriften voor het gebruik en de vervaardiging van elektronische apparatuur en onderdelen daarvan, zoals halfgeleiders en printplaten.

 • Procedures voor kwaliteitscontrole

  De procedures om een product of systeem te inspecteren teneinde te waarborgen dat het aan de specificaties en eisen voldoet.

 • Schakelschema’s

  Lees en begrijp de schakelschema’s, die de aansluitingen tussen de apparaten laten zien, zoals stroom- en signaalaansluitingen.

Vaardigheden

 • Zorgen voor de naleving van specificaties

  Ervoor zorgen dat de geassembleerde producten voldoen aan de specificaties.

 • Werking van machines volgen

  De werking van machines volgen, de productkwaliteit beoordelen en ervoor zorgen dat voldaan wordt aan de standaards.

 • Testresultaten melden aan andere afdelingen

  Testinformatie aan de bevoegde diensten communiceren, zoals testschema’s, statistieken van testmonsters en testresultaten.

 • Deadlines halen

  Ervoor zorgen dat de operationele processen op een eerder overeengekomen tijdstip worden afgerond.

 • Beelden analyseren

  Scans of beelden beoordelen die met behulp van beeldvormings- of optische apparatuur en machines zijn gemaakt.

 • Assemblagetekeningen lezen

  Tekeningen lezen en interpreteren met alle onderdelen van een bepaald product. De tekening identificeert de verschillende componenten en materialen en verstrekt instructies over hoe een product te assembleren.

 • Defecte productiematerialen melden

  Het bijhouden van de vereiste bedrijfsadministratie en -formulieren om eventuele defecte materialen of twijfelachtige omstandigheden bij de productie van machines en apparatuur te kunnen melden.

 • Een computer gebruiken

  Gebruiken van computerapparatuur of digitale apparaten om de kwaliteitscontrole, het gegevensbeheer en de communicatie te vergemakkelijken. De instructies van een computerprogramma volgen, computerbestanden of documenten aanmaken.

 • Kwaliteit van producten controleren

  Verschillende technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsnormen en -specificaties in acht worden genomen. Toezicht houden op gebreken, verpakkingen en terugzendingen van producten naar verschillende productieafdelingen.

 • Automatische optische inspectiemachine bedienen

  De kwaliteit van de geassembleerde printplaten (printed circuit boards, PCB) of van de aan het oppervlakte gemonteerde apparaten (surface-mount devices, SMD) controleren door een automatische optische inspectiemachine te gebruiken. Tijdens elke test worden tientallen beelden met een speciale camera gemaakt en vergeleken met de voorgaande geassembleerde platen.

 • Planlezen

  Blauwdrukken, machine- en procestekeningen lezen en begrijpen.

Optionele kennis en vaardigheden

ipc-normen storingen aan apparatuur oplossen micro-elektronica gegevens over de voortgang van het werk bijhouden regelgeving inzake afvalverwijdering through-holetechnologie defecte producten verwijderen testapparatuur onderhouden reparatiegegevens opschrijven inspectierapporten schrijven halfgeleiders overleggen met ingenieurs smt-technologie geïntegreerde schakelingen benodigde apparatuur onderzoeken systeemparameters vergelijken met referentiewaarden elementen voor de werking van instrumenten optische techniek defecte apparatuur terugsturen naar assemblagelijn

Loopbaanperspectief

Het beroep AOI-operator behoort tot de beroepsgroep Productcontroleurs. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20241900  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20243600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20245500  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  laag

Source: Sisyphus ODB