Assessmentbureaus

Bij assessmentbureaus kun je onderscheid maken tussen bureaus die opdrachtgevers, werkgevers helpen bij het vinden en selecteren van de juiste kandidaat en bureaus die je als kandidaat helpen bij het voorbereiden op een assessment.

Assessmentbureaus voor werkgevers

De oudste assessmentbureaus van Nederland zijn LTP in de regio's Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Groningen en GITP assessments in de regio's Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht en Groningen. Zij kennen een lange traditie van kwaliteit en betrouwbaarheid, en zijn nog altijd de marktleiders van Nederland. Er bestaat echter geen 'keurmerk' of certificering voor assessmentbureaus. Andere partijen zoals ASBR Compaz in het noorden van het land doen zeker niet onder voor de oudere bureaus. Het is erg lastig om precies aan te geven waar je als opdrachtgever op moet letten bij het selecteren van een bureau. Elk bureau zal aangeven dat het kwaliteit levert en volgens de codes werkt van relevante beroepsverenigingen zoals het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Het beste is om feitelijke informatie in te winnen: hoeveel jaren ervaring heeft het bureau met tests en assessments? Surf ook eens op de site: is assessment echt een kernactiviteit van het bureau, of doet het bureau assessment 'erbij' en richt het zich normaal gesproken meer op andere activiteiten (zoals recruitment, geautomatiseerde testinstrumenten, trainingen, beloning, enz.). Vraag ook eens op welke wijze het bureau research doet naar de voorspellende waarde en de kwaliteit van de assessments. Vraag vooral ook of het bureau diverse publicaties (artikelen en boeken) op het gebied van assessment heeft, want dit geeft aan dat het bureau echt iets te melden heeft op dit gebied. Laat de publicaties toesturen. Verder: wie zijn de opdrachtgevers van het bureau (vraag vooral door op de ervaring met de branche). Als je in korte tijd meer medewerkers een assessment wilt laten doen, is het van belang dat het bureau genoeg psychologen in dienst heeft. Het inschakelen van freelancers is vaak niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Assessmentbureaus voor de kandidaat

Ben je als kandidaat op zoek naar een assessmentbureau? Schakel dan een psycholoog of loopbaanadviseur in die je helpt bij het voorbereiden op een assessment. Een psycholoog of loopbaanadviseur kan bijvoorbeeld rollenspellen met je oefenen. Daarnaast is een bureau ook raadzaam voor mensen die last hebben van faalangst. Het inschakelen van een loopbaanprofessional is uiteraard een stuk kostbaarder dan een online assessment boek en het online oefenen van IQ tests.

IQ test training

Hoger scoren bij een assessment? Je IQ score verbeteren? Doe dan de IQ test training. Oefen vrijwel onbeperkt cijferreeksen en andere veelvoorkomende IQ vragen. Klik hier