Beroep gebakmaker

Gebakmakers bereiden en bakken banketbakkersgebak, cookies, croissants, taarten en gelijkaardige producten volgens de recepten.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Handvaardigheid

    Het vermogen om met de handen een artistiek voorwerp te vervaardigen.

Vaardigheden

  • Werking van machines volgen

    De werking van machines volgen, de productkwaliteit beoordelen en ervoor zorgen dat voldaan wordt aan de standaards.

  • Snijapparatuur onderhouden

    Onderhoud van de snijapparatuur (messen, snijders en andere elementen).

  • Volgens recept werken

    Het uitvoeren van taken in de voedselbereiding volgens recept of specificatie om de kwaliteit van de ingrediënten te behouden en te zorgen dat het recept accuraat wordt nagebootst. Selecteren van de juiste materialen om het recept te volgen, rekening houdend met de huidige situatie.

  • Weegapparatuur gebruiken

    Werken met een weegschaal voor het meten van onbewerkte producten, halffabrikaten en eindproducten.

  • Mengen van voedselproducten uitvoeren

    Alle soorten mengbewerkingen van grondstoffen, halfafgewerkte producten en levensmiddelen uitvoeren.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Geschikte ingrediënten selecteren

    Geschikte ingrediënten selecteren op basis van hun technologische functie om ideeën uit te voeren. Streven naar een consistente goede kwaliteit van de ingrediënten en deze naar behoren gebruiken om een bevredigend eindproduct te verkrijgen.

  • Temperatuur bij de verwerking van meelproducten volgen

    De temperatuur tijdens de verschillende fasen van de verwerking van meelproducten volgen, met name tijdens het gisten, rijzen en bakken. De specificaties of recepten volgen.

  • Deeg in vormen gieten

    Vormen gebruiken door bewerking of verschillende apparatuur gebruiken om bepaalde vormen deeg te verkrijgen.

  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen

    Toe te voegen ingrediënten en de vereiste hoeveelheden volgens het recept en de wijze waarop deze ingrediënten moeten worden toegediend.

  • Zorgen voor esthetiek van voedingsmiddelen

    Het overbrengen van de presentatie en de esthetische elementen naar de productie van levensmiddelen. De producten naar behoren snijden, de juiste hoeveelheden in het product beheren, zorgen voor de aantrekkelijkheid van het product.

  • Gebak produceren

    Het beheer van de ontwikkeling en de productie van banketbakkerswaren, ook wel meelconfectie genoemd, met inbegrip van gebak, cake en soortgelijke gebakken producten.

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Onbewerkt voedsel opslaan

    Onbewerkt voedsel en andere voedselvoorzieningen in reserve houden, met in achtneming van procedures voor voorraadbeheer.

  • Kneden van voedingsmiddelen uitvoeren

    Het uitvoeren van allerlei kneedbewerkingen van grondstoffen, halffabrikaten en levensmiddelen.

  • Losapparatuur voor bloem controleren

    Toezicht houden op de losinstallaties en systemen voor de verwerking van meel. Ervoor zorgen dat de ingrediënten tijdig worden geleverd.

  • Kwaliteit van producten op een productielijn controleren

    Controleer producten voor kwaliteit op de productielijn en verwijder defecte producten vóór en na de verpakking.

  • Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten

    Uitvoeren van nauwkeurig gemeten opdrachten met geschikt gereedschap en apparatuur bij de productie van voedsel en dranken.

  • Werking van reinigingsmachines controleren

    De werking van reinigingsmachines controleren; machines uitzetten of direct leidinggevenden op de hoogte stellen mochten incidenten of storingen zich voordoen.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Bakkerswaren bakken

    Voer alle taken uit voor het bakken, zoals de voorbereiding van de oven en het laden van het product, totdat de gebakken producten eruit worden verwijderd.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Creatief voedsel maken

    Ingrediënten, mengsels en instrumenten gebruiken voor de creatie van artistieke culinaire bereidingen, zoals gebak. Fantasievol en vindingrijk zijn en kleuren en vormen combineren om een goed effect te bereiken. Ontwerpen in werkelijkheid omzetten, zorg dragend voor esthetiek en presentatie.

  • Regelgeving inzake brandbare producten toepassen

    Wet- en regelgeving voor de veilige opslag en het veilig gebruik van brandbare stoffen.

  • Regelsystemen voor machines opzetten

    Opzetten of aanpassen van regelsystemen voor machines om omstandigheden zoals materiaalstroom, temperatuur of druk te reguleren.

  • Correct gebruik van bakkersuitrusting waarborgen

    Gebruik maken van gebruiksvoorwerpen, machines en apparatuur voor de productie van bakkerij- en meelproducten zoals kneedmachines, controle-apparatuur, vaten, messen, bakovens, snijmachines, wikkels, mixers en glansmachines. Alle hulpmiddelen in goede staat houden.

  • Gebak maken

    Cake, taarten en gebak bakken die/dat ingrediënten zoals meel, suiker, eieren, boter of olie gebruiken, waarbij voor sommige soorten ook vloeistof nodig is, zoals melk of water- en rijsmiddelen zoals gist of bakpoeder. Smaakvolle ingrediënten zoals vruchtenmoes, noten of extracten en talrijke vervangingen voor de primaire ingrediënten.

Optionele kennis en vaardigheden

maalhandelingen productieprocessen voor drank en voedingsmiddelen bakkerij-ovens bedienen hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking melkzuurbacteriën aan voedselproducten toevoegen omgaan met collega’s schriftelijke instructies volgen bakkerij-ingrediënten monsters etiketteren zware gewichten tillen productiemethoden bakkerij nieuwe recepten creëren improviseren bij situaties die zich voordoen bij voedselverwerking chemische experimenten uitvoeren goederen volgens werkorders vastmaken eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst warmtebehandeling toepassen voorraad van goederen in productie bijhouden omgaan met managers in een voedselverwerkend team werken nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen levering van grondstoffen beheren levensmiddelenafval afvoeren met leveranciers over verbetering onderhandelen beginselen van voedselveiligheid diensten op een flexibele manier uitvoeren productieschema’s volgen kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren met leveranciers over voorwaarden onderhandelen maalapparaten mondelinge instructies volgen betrouwbaar handelen trends in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie analyseren gistingsproces van voedingswaren koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren

Source: Sisyphus ODB